VB 2014

Del Bosque megdöntötte Kubala László rekordját

Hatvankilencedik alkalommal ült a spanyol labdarúgó-válogatott kispadján pénteken a finnek elleni vb-selejtezőn, ezzel megdöntötte a Kubala Lászlóval eddig közösen tartott spanyol futballkapitányi rekordot Vicente del Bosque.

A 62 éves szakvezető a 2008-as Európa-bajnokság után vette át a posztot Luis Aragonéstól, és azóta számos sikert ért el a nemzeti együttessel, így a La Roja az ő irányításával lett világbajnok 2010-ben, a Dél-afrikai Köztársaságban, és védte meg címét a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-n 2012-ben.

A 69. meccsén a finnekkel meglepetésre 1-1-es döntetlent játszó Del Bosque válogatottjával 57 alkalommal győzött, hatszor játszott döntetlent, és csupán hatszor szenvedett vereséget. Csapata a 46 kapott találattal szemben 171 gólt szerezett. 

A Budapesten született és labdarúgóként a magyar válogatottban is szerepelt Kubala László a spanyol válogatott szakmai irányítójaként 1969 és 1980 között a kispadról 31 nyertes mérkőzést dirigált 21 döntetlen és 16 vereség mellett.

Del Bosque még jócskán gyarapíthatja mérkőzései számát, hiszen a spanyol szövetség egészen a 2014-es brazíliai világbajnokságig szóló szerződést kötött vele.