Biatlon

Tora Berger és a többiek - szezonösszefoglaló

  • Vásárhelyi Tamás

Majdnem a Világkupa futamok felét megnyerte, a világbajnokságon négy aranyérmet szerzett, így nehéz lenne nem Tora Berger szezonjaként emlékezni a 2012/13-as biatlon évadra.

A német Magdalena Neuner tavalyi meglepő visszavonulása után sokan várták kiváncsian, hogy ki fog felülni a női biatlon trónjára a 2012/13-as évadban. Az előző szezon formáját látva erre a fehérorosz Darja Domracsevának volt talán a legnagyobb esélye. Nem is ment rosszul idén Klaus Siebert tanítványának, de talán a szokottnál kevesebbszer tudott igazán kiváló futamot teljesíteni, a három Világkupa verseny megnyerése pedig végül idén is kevésnek bizonyult neki az összetett sikerhez. Volt ugyanis egy olyan sílövő a mezőnyben, aki végig stabilan, szinte ihletett formában versenyzett a szezon során,  a norvég Tora Berger összetettbeli sikerére pedig nem is volt senki veszélyes. Az immáron 32 esztendős biatlonos ebben a szezonban egyetlen versenyt sem hagyott ki, a 26 futamból ráadásul 11-et meg tudott nyerni, így nem volt kérdés, hogy pályafutása során először az összetett győzelemért járó nagy kristálygömböt is megszerzi.

Tora Berger szinte végig mosolyogott a szezonban - minden oka meg is volt rá - Fotó: AFP

"Nem is az volt meglepő, hogy Tora Berger nyerte meg a női összetettet, hanem az, ahogy megnyerte. Ekkora fölényre évtizedenként van példa, jó esetben. Érdekes volt látni, hogy a többiek már az elején beletörődtek az esélytelenségükbe. Talán a versenynaptár módosítása nem volt szerencsés, mert a világbajnokság utáni három fordulóra borzasztóan leengedett mindenki" - elemezte a szezont a hatharom.com-nak az Eurosport női biatlon versenyeket közvetítő kommentátora, Vörös Csaba.

Berger sikere azt is jelenti, hogy Norvégia Liv Grete Skjelbreid Poirée 2004-es sikere után kilenc évvel tudta újra elhódítani a kristálygömböt. Berger összesen 19 alkalommal állt dobogón, ami a legendás, hatszoros összetett Világkupa győztes svéd Magdalena Forsberg rekordjának beállítását jelenti számára. A vancouveri olimpiai bajnok Berger szezonbeli fölényére jellemző, hogy az összetett pontverseny mellett mind a négy szakágban (sprint, üldözéses, egyéni, tömegrajtos) is a legjobbnak bizonyult - ilyet korábban szintén csak a legendás Forsberg tudott elérni, még 2002-ben.

A 2012/13-as női biatlon Világkupa sorozat végeredménye:
Név Pontszám Legjobb eredmény
1. Tora Berger (NOR) 1234 pont 11 győzelem
2. Darja Domracseva (BLR) 924 pont 3 győzelem
3. Andrea Henkel (GER) 856 pont 2 x 2. hely
4. Marie Dorin Habert (FRA) 843 pont 2 x 2. hely
5. Kaisa Mäkäräinen (FIN) 834 pont 2 x 2. hely
6. Gabriela Soukalova (CZE) 800 pont 4 győzelem
7. Anasztazija Kuzmina (SVK) 769 pont 1 győzelem
8. Olena Pidrusna (UKR) 764 pont 2 x 2. hely
9. Miriam Gössner (GER) 746 pont 3 győzelem
10. Vita Szemerenko (UKR) 739 pont 1 x 3. hely

A biatlon Világkupa speciális pontozási rendszere okán (ahol nincs olyan nagy különbség a dobogósoknak járó pontok között, az első öt helyezettt pontjai: 60-56-48-43,40) az összetett verseny élmezőnyében három olyan versenyző is található, aki egyetlen futamot sem nyert meg, stabil teljesítményükkel azonban mégis 800 pont fölé kerültek. Az évad felfedezettjének tekinthető, az énekesként is kiváló cseh Gabriela Soukalova, aki a Pokljukán megnyert sprint verseny után a szezonzáró szibériai hétvégén - ahol a mezőny egy része talán már egy kicsit leeresztve versenyzett - triplázott, amivel az összetett pontverseny hatodik helyére tudott feljönni.

Jóval előrébb is végezhetett volna a három versenyt is megnyerő német Miram Gössner, aki azonban továbbra sem találja a stabilitást a lövészetben, így hiába a kivételes sífutó sebessége, sokszor csak a középmezőnyben végez. A német női biatlonosok közül azonban így ő végzett a második legjobb pozícióban az összetett Világkupában, a Nove Mestóban rendezett vb-n viszont az egyéni verseny ezüstérmét elhozó Andrea Henkel mentette meg a németek becsületét, akik komoly utánpótlás gondokkal küzdenek. "A németek Neuner-időszak utáni első Világkupája gyengébbre sikeredett, mint amire számítottak. Egyetlen pozitívumuk, hogy a tizenkilenc éves Laura Dahlmaiert időben bedobták a mély vízbe, és helyt is állt" - elemezte  a németek szereplét Vörös.

A biatlon évad egyik legmeglepőbb momentumát a szezon zárásakor ismerhettük meg, az idény második felében ugyanis az élmezőny tagjai egy saját koreográfia szerint megvalósult biatlonos James Bond filmet is forgattak, amely, mint láthattátok, nem is sikerült rosszul, sőt...

Az olimpia előtti évadban eléggé hullámzó volt a női mezőny, amelyben azért voltak jelentős súlypontbeli változások is. "Átmeneti időszakon megy keresztül a női mezőny, és a jelek arra mutatnak, hogy a kisebb nemzetek remekül alkalmazkodtak a körülményekhez. Ukrajna már évek óta igyekszik az arany közelébe férkőzni, Szlovénia rendszerint a legjobb tíz környékén ólálkodik, a fehérorosz Darya Domracseva pedig valóban az egyik legnagyobb klasszis. És ki gondolta volna, hogy az évadot épp egy cseh hölgy, Gabriela Soukalova fogja mesterhármassal befejezni. A következő idény is Bergernek áll. Biztos vagyok benne, hogy duplázással akarja befejezni a pályafutását, valamint egy sikeres olimpiai szerepléssel" - tekint már a jövőbe Vörös Csaba. A hölgyeknél egyetlen magyar biatonos versenyezte végig a szezont, az északi sí-vb-n is vitézkedő Szőcs Emőke ugyan Világkupa pontot nem szerzett, de Szocsiban elért 47. helyével közel volt hozzá. Emőke a szocsi olimpiára történő kijutásra is esélyes, reméljük, hogy a következő évadban tovább folytatódik a fejlődése.

A szezon egyik legemlékezetesebb - igaz nem sportszakmai, hanem inkább bulváros - megmozdulása a Hanti-Manszijszkban sorra került utolsó tömegrajtos versenyhez kötődik, ahol az összettt Vk-t megnyerő Tora Berger "köszöntésére" a fiú mezőny legjobbjai tolták le a nadrágjukat.