Utánpótlás

Minden ország olyanná válik, amilyen a fiatalsága - Orbán Viktor

  • MTI

Minden ország olyanná válik, amilyen a fiatalsága - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki egyebek mellett ezzel is indokolta, hogy kormánya kiemelten kezeli a sportot.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gheorghe Hagi 125-szörös román válogatott labdarúgó (j) a Puskás Suzuki Kupa nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna sajtótájékoztatóján. MTI Fotó: Kovács Attila

"A sport éppen olyan terület, ahol a fiatalok magukon túlmutató célokat tűzhetnek ki, bátorsággal, tehetséggel és kitartással pedig a határ a csillagos ég lehet a számukra" - mondta a kormányfő a Puskás Suzuki Kupa nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna csütörtöki sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor kiemelte: legkésőbb e félév végéig aláírják azt a fejlesztési tervet, amely 2020-ig magában foglalja 16 sportág utánpótlás- és infrastruktúra-fejlesztését, továbbá szakemberképzését.

A miniszterelnök kifejtette, a magyar futball felemelkedésével kapcsolatban sokszor találkozik kétkedőkkel, de azt szokta mondani, "nem töltöttünk még annyi időt az élvonalon kívül, mint amennyit az élvonal tagjaként". Megjegyezte, ő Uruguayt tekinti példának, mert időről időre feltámad, pedig kevesebb lakosa van, mint Magyarországnak.

"Ha elődeink nem vállalták volna a vitákat, akkor nem lenne Országház és nem lenne Lánchíd" - indokolta elszántságát a sport és a labdarúgás támogatásában Orbán Viktor.

Gheorghe Hagi 125-szörös román válogatott labdarúgó a sajtóeseményen kijelentette, örül, hogy egy miniszterelnök ennyire szereti a futballt és a sportot, emellett abbéli reményét fejezte ki, hogy Románia is követi a példát.

"Ez a befektetés négy-öt év múlva meghozza eredményét a magyar futballban, és ha mi tovább alszunk, akkor Magyarország labdarúgásban is megelőzi Romániát" - mondta Hagi, aki annak fontosságát hangsúlyozta, hogy csak közép és hosszú távú tervekben érdemes gondolkodni a sport területén.

A sajtótájékoztatón szóba került a pénteki magyar-román világbajnoki selejtező is, amelyet a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetése nyomán zárt kapuk mögött rendeznek a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az augusztusi, Izrael elleni barátságos találkozón történt rasszista megnyilvánulások miatt tiltotta ki a nézőket a lelátóról.

Orbán Viktor elmondta: a válogatott meccseken azt várja, hogy az adott közösség, így jelen esetben a magyar emberek erényeit csillogtassák meg a játékosok. Ilyen erénynek nevezte a "gógyit", mert "a magyarok büszkék sajátos észjárásukra", továbbá a nagyvonalúságot, a cselvetést és a bátorságot. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hiába nyer a csapat, nem tud teljesen elégedett lenni, ha "feltörte a hátát a háló" a meccsen.

"Be tudtam volna osonni a stadionba, de ellenálltam, mert nem lenne helyes" - válaszolt a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a helyszínen tekinti-e meg a mérkőzést.

Hagi elsősorban jó meccset vár, és mint mondta, nem szokása tippelni. Azt viszont sajnálja, hogy üres lesz a stadion, mert "a futballmeccs egy előadás, az előadáshoz pedig közönség kell". Szerinte pénteken az a csapat nyer, amelynek jobb a védelme.

"Győzzön a jobb" - jelentette ki Hagi, az általa létrehozott Hagi Akadémia tulajdonosa és ügyvezetője. A constantai intézmény immár harmadszor vesz majd részt a Puskás Suzuki Kupán.

A hatodik alkalommal megrendezendő tornán a csoportmeccsek Felcsúton lesznek nagypéntektől húsvétvasárnapig, a helyosztók és a döntő otthona a fehérvári Sóstói Stadion, ahonnan a Sport 2 idén is élőben közvetíti a bronzmeccset, a finálét és a húsvéthétfői díjátadást.

"Az első köszönet a Suzukié. Válság van, ilyenkor nincs pénz kultúrára, tudományra és sportra. De a Suzuki bátor cég, amely tudja, ilyenkor is előre kell tekinteni, a legjobb befektetés pedig az ifjúság" - mondta Orbán Viktor, a házigazda Puskás Akadémia alapítója.

Az állandó résztvevők, vagyis a Puskás Ferenchez leginkább köthető klubok, azaz a spanyol Real Madrid, a görög Panathinaikosz, a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia mellett meghívottként már harmadszor szerepel majd a constantai Hagi Akadémia, továbbá idén először vesz részt Európán kívüli klub, mégpedig a Melbourne Football Institute. Puskás Ferenc 1989 és 1991 között dolgozott az egyik helyi klub, a South Melbourne csapatának edzőjeként. Puskás rendkívül népszerű volt Ausztráliában, ahol edzősködése idején ugrásszerűen nőtt a nézőszám, és bajnokságot, illetve kupát is nyert együttesével.

Csütörtökön megtartották a sorsolást is, amely alapján a március 29. és április 1. között esedékes, 17 éven aluli csapatok számára kiírt tornán a házigazda Puskás Akadémia a 2008-ban győztes Real Madriddal és a Hagi Akadémiával került egy csoportba. A vendéglátón kívül a másik kiemelt, a háromszoros címvédő Budapest Honvédnak az újonc ausztrál együttesen és a Panathinaikoszon keresztül vezethet az útja a döntőbe.

Nyilasi Tibor, a magyar szövetség sportigazgatója elmondta, ezúttal a Puskás Suzuki Kupa egybeesik az U17-es magyar válogatott Eb-selejtezős tornájával, így a magyar csapatok kénytelenek lesznek pótolni a nemzeti együttesben szereplő játékosaikat.

Húsvéthétfőn a helyosztók előtt hagyományosan megrendezik azt a négycsapatos öregfiúk tornát, amelyen a Videoton, a Puskás Akadémia, a Suzuki csapata és az újságíró-válogatott vesz részt.

A csoportmeccseket Felcsúton rendezik, a helyosztók és a döntő helyszíne a székesfehérvári Sóstói Stadion lesz. A bronzmeccset és a finálét a Sport TV közvetíti.

Csütörtökön, az úgynevezett nulladik napon az ünnepélyes nyitóvacsora előtt a csapatok Puskás Ferenc új szobrának leleplezésén vesznek részt az Óbudai Promenádon, melynek neve hamarosan Puskás Öcsi tér lesz.

Menetrend:
A-csoport:
Puskás Akadémia (kiemelt)
Hagi Akadémia
Real Madrid
 
B-csoport:
Budapest Honvéd (kiemelt)
Melbourne Football Institute
Panathinaikosz
 
Program
Március 29. péntek:
Puskás Akadémia - Hagi Akadémia
Budapest Honvéd - Melbourne
 
Március 30. szombat:
Budapest Honvéd - Panathinaikosz
Puskás Akadémia - Real Madrid
 
Március 31. vasárnap:
Hagi Akadémia-Real Madrid
Melbourne-Panathinaikosz
 
Április 1. hétfő, helyosztók:
Csoportharmadikak - ötödik helyért
Csoportmásodikak - bronzmeccs
Két csoport győztese - döntő