Birkózó Eb

Ligeti villámgyőzelemmel elődöntős

  • MTI

Ligeti Dániel villámgyorsan, az első menetben tusolta litván riválisát a szabadfogásúak 120 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjében, így már biztosan éremért birkózik majd a Tbilisziben zajló Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

A tavaly kontinenstornán ezüst-, két éve bronzérmes fiatal magyar a tbiliszi Sportpalota többezres, lelkes közönségét is tapsra ragadtatta, mivel alig húsz másodperc elteltével gyönyörűen döntötte le három pontot érően a litván Igor Fjodorovot, akinek ezt követően ideje sem volt arra gondolni, hogy majd az első menet utáni szünetben összeszedi magát, mert a következő pillanatokban ismét a hátán volt, s ezúttal a tus sem maradt el.

A londoni olimpián is szerepelt Ligeti az elődöntőben nem számíthat hasonlóan könnyű meccsre, mivel a tavalyi finálé "visszavágóján" kell szőnyegre lépnie a török Taha Akgul ellen.

Hatos Gábor a szabadfogásúak 74 és Barka Emese a nők 55 kilogrammos kategóriájában is bejutott a legjobb nyolc közé. Godó Kitti (67 kg) kikapott első meccsén.

A londoni olimpia bronzérmesétől már a szerdai sorsolás után mindenki magabiztos bemutatkozást várt a magyar csapatból, s a szombathelyiek birkózója meg is felelt az elvárásnak. A cseh színekben szereplő Gurgen Baghdasarjan egy pillanatig sem okozott neki gondot, tétova lábra támadásait Hatos rendre mögé kerüléssel büntette, melyekből az első menetben kettőt, a másodikban hármat mutatott be, így sima két menetben győzött, és a negyeddöntőbe lépett. Ott a szerbként induló Efendiev Zaur lesz az ellenfele.

Barkától is győzelmet vártak a szakemberek, ám az első menetben ő mindenkire ráijesztett, mert hiába nyúlt be mindig jól a török Leyle Metin karja alá, s fogta szépen össze, indításai nem sikerültek, sőt, ellenfele tudott akciókat végrehajtani rajta (0-3). A szünet jót tett Barkának, pillanatok alatt két pontot érő akciót mutatott be, majd a szakasz közepén gyönyörűen kontrázta meg Metin kétpontos támadását, s billentéseiből gyorsan megszerezte az egyenlítéshez szükséges pontokat (9-2). A harmadik két percre a török már teljesen elkészült az erejével, Barka megint gyorsan előnybe került, a "hajrában" pedig tusolta riválisát. A folytatásban a német Laura Mertens következik a számára.

Godó Kitti szintén hárommenetes csatát vívott az olasz Dalma Canevával: az első menetet kapaszkodás után elvesztette, a másodikat egy mögé kerüléssel megnyerte, míg a döntő szakaszban az olasz szerzett egy pontot. Godó így csak abban bízhat, hogy legyőzője eljut a döntőig.