Birkózó Eb

Mindent megtettem - Hatos Gábor

  • MTI

Hatos Gábor ezüstérmet szerzett a szabadfogásúak 74 kg-os kategóriájában a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokságon. A 120 kg-ban szereplő Ligeti Dániel kikapott a bronzmeccsen, így ötödikként zárt.

A 74 kg-os aranycsatát az orosz Anzsuar Gyedujev kezdte agilisabban, ám a nagy kapkodás nem vezetett eredményre, sőt, Hatos nagyszerűen menekült el egy kitolás elől, milliméterekkel még éppen bent tudott maradni a szőnyegen, riválisa viszont nagy igyekezetében kilépett.

A szombathelyiek olimpiai és világbajnoki bronzérmese ezt követően is nagyon keményen küzdött, a szakasz második felében azonban egy hasonló, vonal melletti szituációnál kilépett, így ellenfelének járt a pont (1-1), s végül a menet is.

A pihenő után tovább folyt a szőnyegen az óriási csata, a küzdelemből pedig az orosz jött ki megint jobban, egy pontjára Hatos minden erőfeszítése ellenére sem tudott válaszolni, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel, ami ugyanakkor pályafutása eddigi legfényesebb medálja.

Hatos a magyar küldöttség második érmét szerezte az 55 kilós Barka Emese után, aki harmadik lett.

"Mindent megtettem" - mondta röviden Hatos a meccs után Gulyás István szövetségi kapitánynak.

"Tudom" - jött a felelet és az ölelés válaszul.

Hatos - már a doppingvizsgálat után - az MTI-nek elmondta: természetesen csalódott.

"A döntő pici dolgokon ment el, villanások döntöttek. Annak azért örülök, hogy végre már fényesebb érmem is van a bronznál, de persze azért jobb lett volna az arany. Az orosz ellen nagyon komoly pulzusszámon pörögtem, ám az apróságok az első helyembe kerültek" - fogalmazott Hatos, aki ezt megelőzően olimpián és világbajnokságon egyszer-egyszer, Eb-n pedig háromszor állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

Gulyás István kitért rá, hogy összességében elégedett az eredményekkel, de az dühíti, hogy Hatos aranyérme kevésen múlott.

"Az első menetben talán az orosz lépett ki előbb, de nem láttam pontosan, ezért nem kértem videózást, mert ha nincs igazam, akkor az még egy pluszpontot ért volna az ellenfélnek. Ligeti Danival kapcsolatban már korábban is mondtam, hogy a bronzmérkőzés kivívása is csodával ért fel, olyan rosszul érezte magát egész nap" - tette hozzá a kapitány.

"Azt gondolom, hogy az első menetben kellett volna jobban megmozgatni az oroszt, akkor sikerülhetett volna a győzelem" - jegyezte meg Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke.