Birkózó Eb

Hatos döntős, Ligeti és Barka bronzéremért birkózik

  • MTI

Hatos Gábor bejutott a szabadfogásúak 74 kg-os kategóriájának döntőjébe, a 120 kg-ban szereplő Ligeti Dániel és az 55 kg-os Barka Emese viszont kikapott az elődöntőben, így a bronzéremért léphet majd szőnyegre a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Az olimpián és a tavalyi Eb-n is harmadik Hatos első két meccsén meggyőző teljesítménnyel nyert, a kérdés az volt, hogy a nehéz ágról négybe jutott ukrán Gija Csihladze ellen is folytatja-e remeklését.

A meccs első menete a másik fárasztásának jegyében telt, sem a kitolási kísérletek, sem a berántások nem hoztak eredményt egyik oldalon sem, így két perc után jöhetett a golyóhúzás. Hatos a kék színű golyót emelte ki a dobozból, így riválisa foghatta össze az ő lábát, s szerezte meg földre vitel után az egy pontot. A folytatásban aztán Hatos óriási energiákat mozgósítva dolgozott riválisán, aki láthatólag semmi mással nem törődött, csak hogy ne tudja őt a magyar kiléptetni. A vezetőbíró egy idő után megunta passzivitását, s előbb figyelmeztette, majd meg is intette. A büntetőponttal megváltozott a meccs képe, hirtelen sürgős lett az ukránnak, ám a magyar gyönyörűen kontrázta meg lábra támadását, s végül 2-0-ra hozta a szakaszt.

A harmadikban már nem voltak kérdések, Hatos azt csinált fáradt ellenfelével, amit csak akart: előbb földre vitte, majd kétszer pörgette (5-0), az állása után pedig újra levitte Csihladzét (8-0), és a meccs véget ért. A szombathelyiek kiválósága ujjongva szökellte körbe a szőnyeget, és borult Gulyás István szakvezető nyakába.

"Minden úgy alakult ezen a meccsen, ahogy kellett" - mondta elégedetten az MTI-nek Gulyás. "Tulajdonképpen már az első menetben is inteni kellett volna az ukránt, de mindegy, az utolsó menet 8-0-ja már csak hab volt a tortán."

A tavalyi kontinenstornán ezüst-, két éve pedig bronzérmes Ligeti a tavalyi döntőben őt legyőző török Taha Akgul ellen lépet szőnyegre, a visszavágás azonban elmaradt. Akgul villámgyors lábra támadásaival nem tudott mit kezdeni a fiatal magyar, akit földre vitt, kitolt és meg is dobott ellenfele, 5-1-gyel nyerve a szakaszt. A második két percben az egyre feszültebbnek tűnő Ligeti ellen gyorsan továbbgyűjtögette pontjait a török, ám a hajrában még egy rövid időre felcsillant a fordítás reménye, de csak 5-3-ra tudott feljönni Ligeti, a földön már hiába próbálta, nem tudta jól összefogni és megpörgetni Akgult, így kikapott.

"Daninak nagyon sok problémája volt az elmúlt három hónapban, s a napokban is beteg volt, most is gyomor panaszai vannak, úgyhogy szerintem az is csoda, hogy a bronzmeccsig eljutott" - osztotta meg véleményét Gulyás.

Barka Emese két szép győzelem után 2010 Európa-bajnokával, a 2011-es vb-n bronzérmes svéd Sofia Mattssonnal meccselt a fináléért, ám gyorsan kiderült, hogy riválisa komolyabb erőt képvisel nála: az első menetben egy gyors akcióval 3-0-ás előnyt szerzett a svéd, Barka próbálkozásait pedig biztosan védekezte ki, s végül 4-0-lal lett övé a szakasz. A folytatásban sem volt több esélye a magyar versenyzőnek, akit Mattson 3-1-re vert ebben a periódusban. Az éremcsatározások magyar idő szerint 15.00-kor kezdődnek. A nap negyedik magyarja, Godó Kitti (67 kg) kiesett.