Légiósok

Kovács ott folytatta, ahol ősszel abbahagyta, Szabics győztes gólt lőtt Sáfárnak

Három magyar gólnak örülhettünk a hétvégén Európa bajnokságaiban. Szabics Imre győztes találatot lőtt Sáfár Szabolcsnak Ausztriában, Bodor Boldizsár nagy gólt rúgott Belgiumban, Norvégiában Kovács Péter pedig ott folytatta a gólgyártást, ahol tavaly abbahagyta. Hajnal Tamás eredményes volt az Európa Ligában, de ez csak szépségtapasznak volt elég a Lazio elleni párharcban.

ANGLIA

A sérült Gera Zoltán együttese, a West Bromwich Albion egy pontot szerzett a Stoke City pályáján (0-0). A Liverpool meglepő vereséget szenvedett Southamptonban (1-3), Gulácsi Péter volt a Vörösök cserekapusa.

A Bolton Wanderers a 88. percben kapott góllal maradt alul az Ipswich Town vendégeként az angol másodosztályban. A sérüléséből felépült Bogdán Ádám a cserepadról nézte végig a mérkőzést a vendégeknél, csapata hét kör, zsinórban öt győzelem után szenvedett vereséget. A Blackpool hazai pályán kikapott a Peterborough Unitedtől, Futács Márkó a 81. percben állt be a vesztes gárdába.

A harmadik vonalban a Portsmouth 1-1-es döntetlent játszott a Doncaster Roversszel. A Pompeyben végig a pályán volt Gyepes Gábor, csapata elmozdult az utolsó helyről. A Walsall szintén ikszelt a Crawley Townnal, Gróf Dávid hiányzott a hazaiak keretéből.

NÉMETORSZÁG

Magyar légiósai nélkül (Varga Józsefnek véraláfutás van a vádlijában, míg Stieber Zoltán műtét után lábadozik) a Greuther Fürth döntetlent ért el a Werder Bremen otthonában (2-2). A Fürth maradt a sereghajtó a tabellán.

Szalai Ádám kezdett a Mainzban, de ezúttal sem ő, sem pedig csapata nem talált a hálóba a Hoffenheim ellen (0-0). A magyar támadót a 84. percben lecserélték. A Mainz hatodik, hat mérkőzés óta veretlen, igaz, ebből csak egyszer nyert.

A Stuttgart 2-1-re győzött az újonc, de ötödik helyen álló Eintracht Frankfurt otthonában. A svábok légiósa, Hajnal Tamás a cserepadon nézte végig a kilencven percet.

Csütörtökön, bár Hajnal gólt szerzett, a VfB Stuttgart kettős vereséggel (0-2 után 1-3) búcsúzott a Lazio ellenében az Európa Liga nyolcaddöntőjében.

Huszti Szabolcs nélkül a Hannovernek sem megy. A magyar középpályás sérülése óta csapata három meccsen mindössze egy döntetlenre (és egy rúgott gólra) volt képes. Mirko Slomka együttese a hétvégén a Mönchengladbachtól szenvedett vereséget.

A Bundesliga 2-ben gól nélküli döntetlent játszott az 1860 München a Hertha BSC ellen. Király Gábor védte a müncheniek kapuját egykori klubja ellen.

A 3. Ligában meglepő vereséget szenvedett a VfL Osnabrück a kiesőzónában álló Darmsadt otthonában (0-1), és ezzel a negyedik helyre csúszott. Nagy Dániel a 63. percben állt be a vendégcsapatba. Bajner Bálint együttese, a Borussia Dortmund második csapata nem játszott ezen a hétvégén, mivel a mérkőzését elhalasztották.

HOLLANDIA

A Vitesse 4-0-ra nyert a Den Haag otthonában, a hazaiaktól hiányzott a sérült Horváth Gábor. A Babos Gáborral felálló NEC Nijmegen 3-1-re kikapott otthon a Heerenveentől, a NEC a nyolcadik helyen áll. A Roda a lábadozó Németh Krisztián nélkül 3-2-re alulmaradt a PEC Zwolle vendégeként és a 16., osztályozós helyen áll.

BELGIUM

Bodor Boldizsár a 77. percig pályán volt a Beerschotban, és ő szerezte csapata első találatát a Cercle Bruges ellen 3-1-re megnyert hazai meccsen. Köteles László védte a Genk kapuját a Mons otthonában, a vendégek 5-1-re nyertek. Sikere ellenére a Beerschot kieső helyen áll, a Genk harmadik.

Bodor gólja 0:55-től:

OLASZORSZÁG

A Fiorentina ötgólos mérkőzésen nyert (3-2) a Genoa ellen, Tőzsér Dániel az első félidőt végigjátszotta a vendégcsapatban, a szünetben cserélték le.

Egygólos sikert aratott a Pro Vercelli a a Padova otthonában a Serie B-ben. Filkor Attila a kispadon ült a Pro Vercelliben. Laczkó Zsolt kezdőként a 60. percig volt a pályán a Vicenzában, amely 1-0-ra kikapott a Ternanától. Az Ascoliba Feczesin Róbert a 76. percben állt be, 1-1-re végeztek a Juve Stabiával.

OROSZORSZÁG

A Dinamo Moszkva 1-1-es döntetlent ért el a Kuban Krasznodar otthonában. Dzsudzsák Balázs végig a pályán volt a moszkvaiaknál, a beszámolók szerint ezúttal nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Dzagojev korai góljával legyőzte az éllovas CSZKA Moszkva az FK Krasznodart. Koman Vladimir a szünetben állt be a Krasznodarba, és neki is köszönhetően feljavult a vendégek játéka, de nem tudtak egyenlíteni.

Az Alanyija Vlagyikavkaz 5-1-re kikapott az Amkar Perm otthonában. Priskin Tamás a 71. percben állt be a vesztes csapata. Az Amkar hat meccs után győzött ismét, a sereghajtó Alanyija 16 forduló, augusztus vége óta nyeretlen.

AUSZTRIA

Hazai pályán 3-2-re nyert a Sturm Graz a Wacker Innsbruck ellen. Sáfár Szabolcs védte a vendégek kapuját, míg a hazaiaknál Szabics Imre a kispadon kapott helyet. A 81. percben cserélték be, és pályára lépése után egy szögletet követően első labdaérintésével gólt is szerzett. Mivel az Innsbruck a hajrában még betalált, a magyar válogatott csatárának gólja hozta a három pontot a Sturm számára.

Szabics gólja 4:47-től:

GÖRÖGORSZÁG

A már bajnok Olimpiakosz Pireusz idegenben győzte le a Kerkirát (0-1), a pireusziak kapuját Megyeri Balázs védte. Az Olimpiakosz hét közben bejutott a négy közé a Görög Kupában, miután a otthon is megverte a PAS Gianninát. Megyeri akkor a cserék között kapott helyet.

Csütörtökön szintén bejutott a kupaelődöntőbe Fülöp Márton és Lencse László csapata, az Aszterasz Tripolisz, amely 3-1-re győzött a Plataniasz ellen, így kettős győzelemmel lépett tovább a legjobb négy közé. A találkozón nem jutott szóhoz egyik magyar játékos sem. A hétvégén az Aszterasz 2-0-ra győzött a negyedik Atromitosz otthonában. Lencse László kezdőként 72 percet játszott, Fülöp Mártont nem nevezték a mérkőzésre. A tripoliszi gárda zsinórban ötödször nyert, őrzi második helyét a tabellán.

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

A Sevilla könnyed győzelmet aratott (4-0) a 31. perctől tíz emberrel küzdő Zaragoza felett a La Ligában, a vendégeknél Pintér Ádám végigjátszotta a találkozót, csapata 11 forduló óta nyeretlen.

Nem született gólt Svájcban a Young Boys-Sion mérkőzésen, melyen a vendégcsapatban végig pályán volt a magyar válogatott Vanczák Vilmos. Honfitársunk a 63. percben sárga lapot kapott.

A Brann Bergen 3-1-re verte otthon a Valerengát a norvég liga 2013-as idényének első körében. A bergenieknél Korcsmár Zsolt végig pályán volt, a 28. percben sárga lapot kapott. A tavaly társgólkirály Kovács Péter szerezte a Strömsgodset első gólját idén: a 2012-ben ezüstérmes 'Godset 2-0-ra legyőzte hazai pályán a Sandnes Ulfot.

2-1-re győzött hazai pályán az Aarhus az Odense ellen, a vendégeknél Vadócz Krisztián végig a pályán volt, csapata az utóbbi négy bajnokin mindössze egy pontot gyűjtött.

Hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a Bełchatów-fal a Lech Poznan a lengyel bajnokságban. Lovrencsics Gergő a szünetben állt be a Poznanba, amelynek hátránya a pontvesztéssel négy egységnyire nőtt a listavezető Legia Warszawa mögött.