Biatlon

A hibátlanul célzó Soukalova mindent besöpört Szibériában

  • VNA

A cseh Gabriela Soukalova számára emlékezetes lesz az idei biatlon Világkupa zárása, hiszen Hanti Manszijszkban mindhárom versenyt ő nyerte.

Vasárnap délelőtt a szibériai Hanti Manszijszkban véget ért a 2012/13-as Világkupa sorozat a biatlonos hölgyek számára. Az egyéni és az üldözéses versenyhez hasonlóan most is a cseh Gabriela Soukalova szerezte meg a győzelmet, aki a hétvége megkezdése előtt még csak egyetlen Vk-sikerrel állt, ám összességében négy győzelemmel fejezte be a szezont. Soukalova számára s sikert most a lövészet hozta meg, hiszen a harminc fős mezőnyből ő tudott egyedüliként hibátlanul lőni.

Mögötte a lőtéren csak egyszer hibázó francia Marie Dorin Habert lett a második, míg a korábbi összetett Világkupa győztes finn Kaisa Mäkäräinen lett a harmadik. Az idei összetett Világkupát már jóval korábban megnyerő (végül  a szezon után 1234 ponttal záró) norvég Tora Berger ezúttal három célt is eltévesztett, így végül a 13. hellyel kellett megelégednie a szezonzárón. A záró futam nem alakult szerencsésen az orosz Olga Zajceva számára, aki a második körben hatalmasat esett, a bukás után pedig a fegyverének csöve is megtelt hóval, így a második lövészetnél annak kitisztítása miatt sok időt veszített, igaz végül három lövőhibával így is a 22. helyen zárta a futamot, ahol a szabályok értelmében csupán harmincan indulhattak el.

Biatlon Világkupa - Hanti Manszijszk (RUS) - 12,5 km női tömegrajtos
1. Gabriela Soukalova (CZE) 38:22,4 (0 lövőhiba)
2. Marie Dorin Habert (FRA) +11,2 mp (1)
3. Kaisa Mäkäräinen (FIN) +22,9 mp (2)
4. Olga Viluhina (RUS) +26,9 mp (2)
5. Vita Szemerenko (UKR) +27,5 mp (1)
6. Selina Gasparin (SUI) +51,9 mp (1)

Berger az összetett mellett a szakági Világkupát (262 pont) is megnyerte a fehérorosz Darja Domracseva (200 pont) és Vita Szemerenko (185 pont) előtt. Az idei Világkupa versenyek közül már csak a férfi tömegrajtos (15 km) futam van hátra, amelyet vasárnap kora délután rendeznek meg.

A 2012/13-as női biatlon Világkupa sorozat végeredménye:
1. Tora Berger (NOR) 1234 pont
2. Darja Domracseva (BLR) 924 pont
3. Andrea Henkel (GER) 856 pont
4. Marie Dorin Habert (FRA) 843 pont
5. Kaisa Mäkäräinen (FIN) 834 pont
6. Gabriela Soukalova (CZE) 800 pont