Síugrás

Janne Ahonen már gőzerővel edz, nyáron versenyezni akar

  • VNA

Már túl van kétszáz ugráson az edzéseken és nyártól versenyezni akar a finnek síugró legendája, Janne Ahonen.

Januárban meglepte a világot ismételt visszatérésről szóló bejelentésével a finn síugró Janne Ahonen. Azóta nem sokat lehetett hallani a legendás versenyző terveiről, az információs csendet most egy német síugró szakportál törte meg, amely interjút készített a 35 esztendős, máig nagyon népszerű síugróval. "Két éves kihagyás után a szezon elején egyszer csak úgy éreztem, hogy újra lenne kedvem ugrani. Kipróbáltam magam a sáncon és azt mondtam, hogy ha a levegőben jó érzésem lesz és élvezni fogom, akkor megpróbálkozom az edzésekkel is. Élvezettel megyek a tréningekre és újra örömmel viszonyulok a síugráshoz" - nyilatkozta a legendás Négysáncversenyt ötször is megnyerő Ahonen, aki saját bevallása szerint már túl van 200 tréning ugráson.

"A feleségem természetesen elsőre nem örült az ötletemnek és csodálkozott, hogy megint újra akarom kezdeni a dolgot, de azóta már elfogadta a döntésemet és teljesen támogat. Jelenleg egyénileg edzek a korábbi edzőm, Ari Saukko irányításával, aki egészen kis koromtól kezdve foglalkozott velem, egészen a 2008-as első visszavonulásomig" - nyilatkozta Ahonen, aki egyes finnországi versenyeken már előugróként is szerepet kapott, de egyelőre még kérdéses, hogy mikor térhet vissza a nemzetközi mezőnybe.

"Nyáron már szeretnék ott lenni a versenyeken, még akkor is, ha ez a mostani síugrás már egy kicsit más, mint pár évvel ezelőtt. A szabályváltoztatások nekem nem jöttek rosszul, az új, szűkebb síugró ruhákat könnyen meg tudtam szokni. A felszerelés többi részét érintő fejlesztések is jól jöttek nekem, így összességében pozitívan viszonyulok a versenyzéshez" - tette hozzá Ahonen, akinek különösebben nem kell aggódnia a csapatba kerülés miatt, hiszen a sportágat évtizedekig uraló finnek történetük egyik leggyengébb szezonját teljesítették - gyenge formában lévő versenyzőik a még most is futó szezont idő előtt fejezték be.

Az interjúban Ahonen cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint csak azért csatolna újra léceket, hogy ezáltal több szponzort sikerüljön megnyerni a válságban lévő sportágnak Finnországban: "Nem ez az oka a döntésemnek, megvan a saját motivációm és ezért térek vissza. Szeretnék újra síugrani, de ha a szerepvállalásom segít a csapatnak is, annak külön örülök" - nyilatkozta a finn legenda.