VB 2014

Ítéletet hozott a Sportdöntőbíróság, zárt kapus lesz a magyar-román

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kérését, így már biztosan zárt kapuk mögött kell lejátszani a Magyarország-Románia vb-selejtezőt március 22-én.

"További jogi lehetőség hiányában a Magyar Labdarúgó Szövetség tudomásul veszi a CAS döntését" - írja az mlsz.hu.

Egervári Sándor válogatottja az augusztus 15-én lejátszott, Izrael elleni barátságos mérkőzésen történtek miatt bűnhődik. Akkor a FARE, vagyis az európai labdarúgás rasszistaellenes szervezete szerint a szurkolók rasszista, antiszemita, politikailag provokatív viselkedést tanúsítottak a budapesti Puskás Ferenc Stadionban. A zárt kapus meccs mellett a nemzetközi szövetség (FIFA) 40 ezer svájci frank befizetésére is kötelezte az MLSZ-t.

A magyar szövetség a FIFA céljaival egyetértett, de a büntetést aránytalanul súlyosnak tartotta, ezért előbb a fellebbviteli bizottságnál, majd az ítélet másodfokú helybenhagyása után a CAS-nál is fellebbezett. Az MLSZ közleménye szerint a mostani döntés "egyértelművé tette, hogy a rasszista, gyűlöletkeltő, a futball szellemiségétől teljességgel idegen megnyilvánulásoknak súlyos következményei lehetnek. Ugyanakkor a FIFA korábbi döntése és a CAS ítélete is egyértelművé tette, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nem követett el mulasztást a Magyarország-Izrael mérkőzés biztonsági előkészítése és szervezése kapcsán, a normasértéseket egy kisebbségben lévő szűk csoport követte el, a büntetés azonban a teljes magyar futballtársadalmat sújtja."

A szövetség az Ötvenhatosok terén szervez óriáskivetítős közvetítést a szurkolók kárpótlása érdekében, amely előtt a Magna Cum Laude együttes ad koncertet. A rendezvényről az MLSZ később ad részletes tájékoztatást.

[1147875] 2013-03-22 20:30:00 Magyarország - Romániax;