Síugrás

A finn legenda indította el Gregor Schlierenzauert - videó

  • VNA

Megható pillanatoknak lehettek tanúi a nézők a Kuopióban zajló síugró Világkupa verseny hétfő esti selejtezőjében.

Különleges ötlettel csempésztek emlékezetes momentumot az amúgy csendesen csordogáló kuopiói selejtezőbe a finn szervezők. A síugró Világkupa sorozat finnországi állomásán ugyanis a hétfői kvalifikáció során egy igazi legendát, a finn Matti Nykänent is üdvözölhettünk a képernyőn, ráadásul nem is akármilyen szerepkörben. Ő volt ugyanis a selejtező meglepetés embere, miután a korábbi négyszeres olimpiai bajnok síugró volt az, aki megadta a rajtjelet az osztrák Gregor Schlierenzauernek. Ez a feladat általában az edzők dolga, ám most az osztrák csapat szövetségi kapitánya, Alexander Pointner örömmel engedte át ezt a szerepkört az idén nyáron ötvenedik életévét betöltő Nykänennek.

A szervezők felkérése a tiszteletadás mellett egyben szimbolikus is volt, hiszen éppen a most 23 esztendős Schlierenzauer volt az, aki megdöntötte finn elődje csúcsút a Világkupa győzelmek tekintetében. A nyolcvanas évek nagy klasszisának számító Matti Nykänen évtizedekig megdönthetetlennek ítélt 46 Világkupa győzelmet számláló rekordját ebben a szezonban előbb beállította, majd januárban már túl is szárnyalta az immáron 48 győzelmet jegyző osztrák, akit jól láthatóan feldobott a neki is meglepetésnek szánt különleges esemény.

Az idei Világkupa sorozatot fölényesen vezető Schlierenzauer a selejtező második leghosszabb ugrását (128 méter) mutatta be, így jó előjelekkel várhatja a kedd esti kuopiói versenyt, ahol nagy esély van rá, hogy végleg bebiztosítja összetettbeli elsőségét.