Serie A

Ez már majdnem scudetto - lapszemle

  • Bodnár Gergő
megosztom

Az olasz sajtó szerint eldőlt a bajnoki cím sorsa. Tíz fordulóval a szezon vége előtt a címvédő már kilenc pont előnnyel vezet. A Chievo nagy szívességet tett a Juventusnak, hiszen hazai pályán győzte le a második Napolit. A Bologna nyerni tudott a San Siróban, a Fiorentina pedig bevette a fővárost. A Cagliari újabb zárt kapus meccsen verte a Sampdoriát, Palermóban az elnök ellen tüntettek. Nem volt hiány izgalmakban a Serie A 28. fordulójának vasárnapi játéknapján.

„Bella fuga” vagyis „szép szökés.” Röviden így jellemezte a Juventus vasárnapját a Tuttosport internetes oldala. A torinói együttes a Serie A 28. fordulójában 1-0-ra legyőzte a Cataniát (a győztes gól Emanuele Giaccherini szerezte, nem sokkal a lefújás előtt) miközben a Napoli kikapott Veronában. A Chievo sikerének köszönhetően a Juventus már kilenc egységgel vezeti a táblázatot, több mint megnyugtatónak látszik ez a különbség.

„Az előny nagy, de nem elég. Továbbra is koncentráltan kell pályára lépnünk, minden egyes bajnoki meccsen” – mondta határozottan Antonio Conte. „A Catania elleni találkozó, bár sokan talán nem így látják, nagyon nehéz volt. Ellenfelünk 11 emberrel védekezett, majd rettentő gyorsan átváltott támadásba. Örülök neki, hogy a srácok ilyen nagy szívvel, és ennyire koncentráltan álltak hozzá a mérkőzéshez. A célunk? Tavaly az volt, hogy meglegyen a Bajnokok Ligája-indulás, most a duplázásra hajtunk. Ez Olaszországban rettentő nehéz. Mostanában sok meccset játszunk majd, keveset pihenhetünk, szóval figyelni kell. A koncentráció lesz a legfontosabb” – mondta a Catania elleni győztes bajnoki után a  vezetőedző.

„Felszállt a fehér-fekete füst” - írta a hamarosan bekövetkező pápaválasztásra és a Juve megnyugtató előnyére utalva a La Gazzetta dello Sport. A rózsaszín újság hétfőn „Inter: válság és füttyszó” címmel már első oldalán beszámolt az alapításának 105. évfordulóját ünneplő milánói klub újabb hazai vereségéről. Ezúttal a Bologna nyert a San Siróban egy volt Milan csatár, Alberto Gilardino góljával.

A Cagliari zárt kapuk mögött, az IsArenas stadionban győzte le 3-1-re a Sampdoriát. A szurkolók mellett (akik egy „Adessobasta” vagyis „Most már elég” feliratú transzparenssel tiltakoztak az utcán) a játékosok is egyre nehezebb viselik a szárd klubot sújtó sorozatos negatív döntéseket. A Cagliari labdarúgói egy „Úgy tűnik, mi nem számítunk” feliratú pólóban melegítettek, majd simán megverték a Sampot. Közben Palermóban több százan tüntettek az elnök Maurizio Zamparini ellen, hiszen a szicíliai csapat a Sienától is kikapott. Egyre biztosabban látszik, hogy a Palermót már semmi nem menti meg a Serie B-től.

Végül térjünk vissza a Juventusra. A kilenc pontos előny valóban soknak tűnik, de ne felejtsük el, hogy az ideihez nagyon hasonló 1999-2000-es szezonban az Öreg Hölgy ekkora előnyből sem tudta megszerezni a scudettót. Tizenhárom évvel korábban a torinói együttes bár egész tavasszal simán vezetett, mégis csak második lett a Lazio mögött. Az igencsak emlékezetes 2000. május 14-én rendezett utolsó fordulóban, a Juventus 1-0-ra kikapott a Perugia otthonában, egy, a hatalmas esőzés miatt a játékra szinte teljesen alkalmatlan pályán. Pierluigi Collina játékvezető mégis a folytatás illetve a mérkőzés lejátszása mellett döntött, így az a találkozó jókora csúszással ért véget. Közben a Lazio hazai pályán megverte a Regginát, így közel 80.000 római szurkoló a pályán várta meg a Juve bajnokijának lefújását. A Lazio végül egy pont előnnyel szerezte meg - mai napig utolsó - olasz bajnoki címét.

megosztom