Kajak-kenu

A szerb szövetség tiszteletben tartja Janics döntését

  • MTI

A Szerb Kajak-Kenu Szövetség (KSS) tiszteletben tartja Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok döntését, amely szerint mégis Magyarországon folytatná pályafutását.

Az újvidéki Magyar Szó honlapjának adott nyilatkozatában Mirko Nisovics, a KSS elnöke elmondta: nagy kérdés, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) helyt adott-e volna az országváltással kapcsolatos fellebbezésnek, ugyanakkor Douchev-Janics azon az elven, hogy jobb a megelőzés, mint utólag a gyógyítás, azt választotta, magyar színekben indul, mint sem hogy két évet kihagyjon.   

Nisovics kiemelte, nem minden alakult úgy Szerbiában, ahogyan a versenyző eltervezte, de fontos, hogy nem a pénz okozott gondot, hanem a papírok, vagyis a versenyzési engedély. "A szerb szövetség mindent megtett, hiszen a sportoló jelenleg is a szerb válogatott tagjaként, a szerb állam pénzén edzőtáborozik Portugáliában. Natasa és a szövetség között nincs harag, s az ő szemszögéből nézve az egészet, talán ez a döntés volt a legjobb."

Janics a tervek szerint áprilisban érkezne haza a portugáliai edzőtáborból, azonban úgy tűnik, hogy a helyzet miatt erre előbb sor kerül. Az elnök szerint ez nemsokára bekövetkezik, s akkor egy közös megbeszélés után pont kerülhet az ügy végére.

"A szerb és a magyar szövetség viszonya továbbra is korrekt, nincsenek problémák. Az egyeztetés során soha nem hangzott el egy csúnya szó sem. Talán én voltam az, aki abban bízott, hogy az MKKSZ kicsit több megértést tanúsít majd Natasa országváltásával szemben, mivel a szülőhazájába szeretett volna visszatérni. A mi sportminisztériumunk egyik programja szerint a sportszerűség győzelmet jelent, s szerintem itt a fair-play az lehetett volna, ha őt elengedik, mivel megérdemelte."

A londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes versenyző szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. A magyar szövetségnek írt - és az MTI-nek is eljuttatott - mostani levelében jelezte: még októberben kapott egy "utolsó" lehetőséget, hogy végiggondolja távozásának indokait, de akkor nem élt vele. Ahogy fogalmazott: az új lehetőség, a családi béke iránti szándék és a szülőhazája iránti szeretet hajtotta.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) korábban 150 ezer eurót kért Douchev-Janics versenyzői engedélyének kiadásához felkészülési hozzájárulás címén. A pénz nem érkezett meg időre, 2012. november 30-ra, a magyarok nem adták ki az engedélyt, s az ICF is elutasította a benyújtott kérelmet.