Sportpolitika

Továbbra sincs egység a sportágban, a snowboard is a kínai piac felé fordul

  • VNA

Nincs teljes egység a snowboard sportág versenystruktúrájában, így a FIS-től független szervezet 2016-ban Kínában rendezi meg saját világbajnokságát.

A snowboard sportág érdekes helyzetben van a nemzetközi színtéren. Bár a Nemzetközi Síszövetség (FIS) is rendez külön világbajnokságokat, a sportág krémjének egy része ezeken az eseményeken rendre nem indul el. A sportági megosztottság még a '90-es évekre vezethető vissza, amikor a kora legjobb snowboardosának számító, de az olimpiai játékokat mégis bojkottáló norvég Terje Håkonsen vezetésével egyfajta "szakadár" sorozat indult útjára, amely később a TTR (Ticket to Ride) néven nőtte ki magát. A sportág legjobbjai, így a snowboard ikonnak számító Shaun White ezeken rendre el is indul, ám a FIS égisze alá tartozó eseményeken csak akkor vállal szerepet, ha ez szükséges számára a téli olimpián történő elinduláshoz.

"Érdekes kettősség figyelhető meg ezen a területen, hiszen a FIS illetékesei mindenfajta nehézség nélkül együtt tudnak működni egy másik fiatal szakág, a szabadstílusú sízés legjobbjaival, akik a jelenleg a norvégiai Vossban zajló világbajnokságon kivétel nélkül ott is vannak. A snowboardosoknál viszont úgy gondolom, hogy a múltból gyökerező ellentétek vannak a háttérben, amelyen a nemzetközi szövetség illetékesei valahogy nem tudnak felülemelkedni" - értékeli a snowboardosok különleges helyzetét a hatharom.com-nak nyilatkozva Pintér László az Eurosport extrém sportokra szakosodott kommentátora.

A snowboard világ legfontosabb "FIS-en kívüli" eseményeit azok a rangos, sok tízezer nézőt vonzó események alkotják, amelyeket a TTR fogott össze egységes pontozáson alapuló versenyrendszerré. A szervezők tavaly Oslóban rendezték meg az első, "független" világbajnokságukat és a sikeres rendezvény után határoztak arról, hogy mindezt négy évenként megismétlik majd. A pénteken Oslóban meghozott döntés értelmében 2016. február 21 és március 13 között a Kína észak-keleti részén található Yabuliban kerül majd sor második világbajnokságukra, ahol a slopestlye és a félcső versenyek mellett első alkalommal már az un. Big Air szakág legjobbjai is megmutathatják tudásukat.