Bajnokok Ligája

Kényelmes helyzetben a Juve és a PSG

  • VP

Szerdán újabb két visszavágót rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligájának nyolcaddöntőjében: a Paris Saint-Germain és a Juventus is kedvező helyzetből várhatja a hazai megmérettetést.

Szamarasz immáron segítheti csapatát a Juventus ellen / AFP

Juventus - Celtic

A nyolcaddöntők odavágóinak legnagyobb különbségű győzelmét arató Juventus ezúttal Torinóban mérheti össze erejét a skót bajnok Celtic Glasgow együttesével. Antonio Conte legénysége a három héttel ezelőtti találkozón 3-0-s győzelmet aratott brit földön, ezzel gyakorlatilag 90 perc után eldöntötte a továbbjutás kérdését. Az olasz bajnok ennek ellenére nem veszi félvállról a mérkőzést, ami a Celtic harcos stílusát és  lelkesedését figyelembe véve nem tűnik rossz ötletnek.

"A továbbjutás 180 perc alatt dől el és mi még csak 90-et játszottunk le. Szóval hátra van még 90 meg esetleg egy hosszabbítás és egy tizenegyespárbaj." - nyilatkozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője. "Az első mérkőzés kiváló lehetőséget adott a kezünkbe, de ez a futball, itt mindig történnek meglepetések. A Celtic egy tehetséges és sok veszélyt magában hordozó csapat, ezért nagyon komolyan koncentrálnunk kell. A skótok nagyszerű együttest alkotnak, Neil Lennon menedzser pedig szenzációs munkát végez. Ez egy fontos teszt a számunkra".

Tudtad?
- A Juventus három éve veretlen Európában, a torinóiak 8 győzelmet és 9 döntetlen számolnak zsinórban. Utoljára a Gera Zoltán vezette Fulhamtől kaptak ki 4-1-re.
- A Juventus utolsó 29 hazai BL-meccséből csak egyet veszített el
- Ha sárga lapot kap a következő mérkőzést ki kell hagynia Lichsteinernek, Vidalnak és Marchisiónak
- Gianluigi Buffon már a két csapat 2001-es párharcában is pályára lépett
- A Celtic még soha nem jutott messzebbre a nyolcaddöntőnél, eddig kétszer jutott ilyen magasságokba, egyszer a Milan, egyszer a Barca állta útját
- Kilenc olaszországi vendégjátéka alkalmával a Celtic még nem tudott mérkőzést nyerni (6v-3d)
- A BL 1. fordulójában - a Benfica ellen - Neil Lennon 10 BL-újoncot avathatott

Osztja Conte véleményét Andrea Pirlo is, a torinóiak 2006-ban világbajnok középpályása szerint  a nagy előny ellenére nem szabad lebecsülniük riválisukat. "Koncentráltnak kell maradnunk" - mondta az olasz együttes 33 éves irányítója, hozzátéve, hogy a Celtic büszke együttes, amely nyilvánvalóan vissza akar vágni az első meccsen elszenvedett vereségért. Pirlo ezzel együtt úgy véli, a Juventus a párharc esélyese: "kiesni a skótok ellen Torinóban, a Juve történetének egyik legnagyobb katasztrófája lenne."

A Juventus csapatában féltucat játékos bajlódik sérüléssel, de egyetlen "új" beteg sincs a fedélzeten. A sérült Martín Caceres, Paolo De Ceglie, Simone Pepe, Nicklas Bendtner és Nicolas Anelka mellett Conte vélhetően pihentetheti Giorgio Chiellinit is, a válogatott védő a Napoli elleni 1-1-re végződő rangadón nagyot harcolt Cavanival és mivel nem rég épült fel sérüléséből, indokolt lehet a klasszis hátvéd kímélése. A tetemes előny birtokában kérdéses, hogy Conte milyen összetételben küldi pályára övéit, de a legnagyobb esély egy vegyes felállásra mutatkozik.

A vendég skótok számára nem lehet más a cél, mint a tisztes helytállás, ami kedvező esetben egy pozitív eredménnyel is párosulhat. Az első mérkőzésen a zöld-fehérek közel 70 percig kontroll alatt tartották a mérkőzést, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. A Celtic Parkban nem léphetett pályára a görög Giorgiosz Szamarasz, nélküle pedig a skótok támadójátéka közel sem olyan hatékony. A torinói visszavágó előtt Neil Lennon, a Celtic menedzsere reálisan próbálta kezelni csapata helyzetét. "Nem várhatja el tőlünk senki, hogy 4-1-re vagy 4-0-ra nyerjünk Torinóban, de képesek vagyunk győzni a mérkőzésen, és ezt szeretnénk elérni. Ha sikerül annyi helyzetet kialakítanunk, mint a Celtic Parkban, akkor szép esténk lehet. Az olasz bajnok ellen játszunk, úgyhogy el fogom mondani a játékosoknak, hogy élvezzék a mérkőzést, a hangulatot, ne szégyenlősködjenek. Nincs rajtunk nyomás, így meg kell próbálnunk egy kis elismerést szerezni magunknak." - mondta a kelták trénere, aki a Celtic idei BL-szereplését összességben pozitívan értékelte. A vendégek soraiban ezúttal ott lehet majd Szamarasz, viszont Scott Brown, Mikael Lustig és Tony Watt hiányozni fog a csapatból.

Érdekesség, hogy a február 12-ei odavágó óta a Celtic öt mérkőzést vívott meg (3gy-1d-1v), ellenben a Juventus csak hármat (1gy-1d-1v). A fogadóirodák nem csináltak kérdés abból, melyik együttes lép majd tovább a következő körbe, hiszen a Celtic negyeddöntős szereplésére több, mint 100 szoros pénzt fizetnek a bukmékerek. A fogadóirodák többségénél a Juventus-győzelem 1.40-es szorzó alatt mozog, míg a döntetlenre közel ötszörös oddson fogadhatunk. Az első találkozón 15 kapura lövéssel próbálkozó Celtic góljára megközelítőleg 1.80-as szorzót kínálnak a bukik, míg egy újabb hendikepes Juve-győzelem duplázást érhet.

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

Juventus - Celtic 20.45
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény Juventus @1.37 Döntetlen @5.29 Celtic @10.00
Gólok száma 2,5 alatt @2.13 2,5 felett@1.81 Mindkét csapat szerez gólt@2.15
Hendikep Juventus -1@1.57 Celtic +1@2.58 Celtic +1,75 @1.63
Továbbjutó Juventus @1.01 Celtic @101.00  
Stadion: Juventus Stadium; Játékvezető: Firat Aydinus, Tv: Digisport1 szerda 20.45

Ancelotti nem fél a szerdai mérkőzéstől - igaz, nagyon nincs is miért / AFP

PSG - Valencia

Az első mérkőzésen kialakult eredmény okán akár azt is hihetnénk, hogy ez a párharc a másik szerdai csatához hasonlóan már eldőlt. A spanyol együttes az első mérkőzést hazai környezetben 2-1-re elvesztette, ráadásul úgy, hogy a párizsi gárda végig hatalmas fölényben futballozott és csak gyengébb helyzetkihasználása miatt nem szerzett nagyobb előnyt. A francia fővárosban sorra kerülő visszavágóról ugyanakkor hiányzik majd a hazaiak szupersztárja, a svéd Zlatan Ibrahimovic, akit kiállítottak a Mestalla Stadionban, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága pedig két mérkőzésre eltiltotta.
 

Tudtad?
- A PSG utoljára a 1994/95-s idényben játszott BL-negyeddöntőt, viszont utolsó öt BL-meccsét megnyerte
- A PSG 22 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a nemzetközi kupákban, utoljára 2006-ban a Hapoel nyert Párizsban 4-2-re
- A PSG mind a 16 rúgott gólját a 16-oson belül szerezte
- A PSG története 50. nemzetközi kupagólját kaphatja a Valencia ellen
- A PSG elleni vereség a Valencia 17 mérkőzés óta tartó veretlenségi szériájának vetet véget francia ellenfelekkel szemben
- Ha a Valencia elbukta a első mérkőzést, minden alkalommal búcsúzott a nemzetközi kupáktól
- Thiago Silva, Matuidi (PSG) illetve Barragan, Guaita és Tino Costa számíthat eltiltásra egy sárga lap esetén

A továbbjutáshoz a Valenciának több mint hatéves sorozatot kellene megszakítania, ugyanis a PSG legutóbb 2006 novemberében szenvedett hazai környezetben vereséget európai kupamérkőzésen -  akkor az izraeli Hapoel Tel Aviv diadalmaskodott Párizsban. A franciák azóta 22 hazai összecsapást vívtak meg veretlenül az európai kupaporondon. Ráadásul a PSG története során eddig 13 alkalommal játszhatott úgy visszavágót európai kupamérkőzésen, hogy az első találkozón diadalmaskodott, és mindegyik esetben továbbjutott. A nem mindennapi sorozat és a Spanyolországban elért győzelem Carlo Ancelottit sem hagyta hidegen. "Magabiztos vagyok. Szerintem a Valencia a szokásos játékát játssza majd, bár nem lepődnék meg, ha egy kicsit többet próbálnának kontrázni. Mi biztosan a saját játékunkat játsszuk, a saját erősségeinkre koncentrálunk. Szerintem nagy lehetőségünk van a negyeddöntőbe jutásra" -mondta a párizsiak olasz vezetőedzője, akinek szerdán az lehet a legnagyobb feladata, hogy pótolja a csapat házi gólkirályát. "Kevin Garneiro pótolhatja Zlatan Ibrahimovicot. Ez az egyik lehetőség. Igazából ő és Ezequiel Lavezzi a rendelkezésemre álló csatárok. David Beckham két meccsen játszott, mióta megérkezett hozzánk, és jól teljesített. A képességeit és a karakterét is hozzáteszi a teljesítményünkhöz. Épp olyan fontos, mint bármelyik másik játékosunk. Lehet, hogy játszani fog szerdán, hogy helyettesítse az eltiltott Marco Verrattit, de lehet, hogy nem." - mondta a tréner. A két eltiltott mellett hiányozni fog majd a csapatból Jeremy Ménez is, aki a hétvégi bajnokin szedett össze egy kisebb sérülést. Ezzel együtt is a PSG igen erős együttest állíthat ki, hiszen a védelemben ott lehet a három brazil, Thiago Silva, Alex és Maxwell, a középpályán Lucas, Chantome, Matuidi és Pastore, míg a támadósorban Lavezzi.

A vendég oldalon Ernesto Valverde két fontos védőjére sem számíthat, hiszen Ricardo Costa és Adil Rami is sérültek listáján szerepel. Rajtuk kívül azonban valamennyi alapember vállalja a játékot - így a hosszú sérüléséből kilábaló Jeremy Mathieu is -  és ahogy az Tino Costa szavaiból is kiderül, bizony nem feltartott kézzel lépnek pályára a divat fővárosában. "Ha kellő önbizalommal játszunk nem tartom lehetetlen feladatnak, hogy a magunk javára fordítsuk a párharcot. Aggódni valónk inkább amiatt lehet, hogy megfelelő játékkal rukkoljunk elő. Tisztában vagyunk vele, hogy legalább két gólt kell szereznünk a továbbjutáshoz. Megcélozzuk ezt a számot" - nyilatkozta az argentin "denevér" a spanyol AS-nek. Elszántan állt az újságírók elé Ernesto Valverde is. A Valencia vezetőedzője játékosaitól azt várja, hogy az utolsó pillanatig hajtsanak a sikerért. "Mindent tőlünk telhetőt meg kell tennünk a továbbjutás érdekében" - kezdte sajtótájékoztatóját a spanyol szakember. "Semmi nem dőlt még el, szóval hiszünk benne, hogy van még esélyünk. Természetesen a PSG a párharc favoritja, de 100 százalékot fogunk kiadni magunkból. A csapat tudja, hogy gólok kellenek a sikerhez. Olyan gyorsan kell támadnunk, amennyire csak lehet, miközben a védekezésünknek is működnie kell, ami egyáltalán nem lesz könnyű, hiszen a franciáknál kiváló támadók futballoznak. Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt" - így Valverde, aki külön kiemelte francia hátvédjének visszatérését.

A hétvégi főpróbán egyik csapat sem remekelt: a listavezető PSG nagy meglepetésre kikapott a Brest otthonában, noha a közel fél órát emberelőnyben játszhatott. A Valencia 2-2-es döntetlent ért el a városi derbin a Levante ellen, úgy, hogy a 89. percben még győzelemre állt. A továbbjutó csapat kilétét igen egyértelműen látják a bukmékerek, hiszen a francia bajnokaspiráns negyeddöntős szereplésére 1.10 körüli szorzón lehet fogadni. A visszavágó 90 percét illetően a hazai győzelem egyre többet fizet - a szerda délelőtti órákban már 2-szeres pénzt is érhet - , míg a vendég siker tartja magát a 4-es szorzón. Az első meccsen látottak alapján helyzetekben ezúttal sem lesz hiány, így 2-3 gólra ezúttal is számíthatunk.

A 20.45 perckor kezdődő PSG-Valencia BL-nyolcaddöntő visszavágójáról a hatharom.com élő szöveges tudósítással jelentkezik!

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

PSG - Valencia
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény PSG@2.01 Döntetlen@3.70 Valencia @.420
Gólok száma 2,5 alatt@ 2.08 2,5 felett@1.90 Mindkét csapat szerez gólt @1.73
Hendikep PSG -1@2.85 Valencia+1@1.52 PSG-0,25@1.74
Továbbjutó PSG@1.10 Valencia@7.00  
Stadion: Parc des Princes; Játékvezető: Milorad Mazic; Tv: Digisport1