Olimpia 2020

Birkózók is segítették a tokiói prezentációt

  • MTI
megosztom

Elképzelhető, hogy a birkózás nem lesz a 2020-as nyári olimpia programján, mégis a hét év múlva esedékes játékokra pályázó Tokióban többek között két, egyaránt háromszoros olimpiai bajnok birkózó várta és segítette szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottságát.

sportág történetének két, talán legjobb női képviselője, a 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben is ötkarikás aranyérmes Josida Szaori (55 kg) és Icso Kaori (63 kg) üdvözölte a Craig Reedie NOB-alelnök vezette delegációt a Tokyo Big Sight nevű területen, ahol az eredeti tervek szerint a vívás, a tekvondó és a birkózás küzdelmei zajlanának majd 2020-ban.

"Sajnos nincsen szavazati jogom, így csak imádkozni tudok azért, hogy a sportágam programban maradjon a játékokon" - nyilatkozta a tízszeres világbajnok Josida, hozzátéve, hogy szeretne ott lenni a NOB szeptemberi közgyűlésén, ahol a programba bekerülő sportágról, illetve a 2020-as olimpia helyszínéről is döntenek. A szemlebizottság csütörtökön fejezi be tokiói látogatását, majd még ebben a hónapban elutazik a másik két pályázó városba, Isztambulba és Madridba is.

A NOB végrehajtó bizottsága február 12-én döntött úgy, hogy a birkózást kizárását javasolja a 2020-as programból, ami nemzetközi felháborodást váltott ki. Az ügynek külön pikantériája, hogy a három kandidáló ország közül kettő a döntés legélesebb kritikusai között van, ugyanis Japánban és Törökországban is az egyik legeredményesebb sportág a birkózás.

Az ázsiai ország csapata Londonban hét aranyérmet szerzett, ebből négyet a birkózók nyakába akasztottak a brit fővárosban. Fukuda Tomiaki, a japán birkózó szövetség elnöke közvetlenül a NOB-vb határozata után már keményen bírálta a döntést, szerdán pedig arról beszélt, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) májusban a végrehajtó bizottság előtt erős prezentációt fog bemutatni, mely mindenben követi a NOB irányelveit.

A szentpétervári vb-ülésen minden olimpiai műsorba pályázó sportág bemutatja majd prezentációját, s ezek után nevezi meg a testület azt a kettőt, melyek közül a NOB-közgyűlés kiválasztja a 2020-as műsorba kerülőt.

megosztom