Síugrás

Komoly következménye lehet a vb-n bekövetkezett pontozói bakinak

  • VNA

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnöke élesen kritizálta a síugrás jelenlegi pontozási rendszerét - nyáron drasztikus változások jöhetnek.

Úgy tűnik, hogy lesz folytatása a Val di Fiemmében vasárnap véget ért északi sí-világbajnokság síugró csapatversenye során bekövetkezett pontozói bakinak. A szombaton este rendezett versenyen az eredetileg második helyen végző norvég csapatnál ugyanis Anders Bardal első ugrásának pontszámát elrontották, az utólag levont 6,7 pontos korrekció után pedig Alexander Stöckl tanítványait a negyedik helyre sorolták vissza. Az érthetően csalódott, de a döntés jogosságát nem kétségbe vonó norvég csapat mellett a Nemzetközi Síszövetség (FIS) illetékesei is reagáltak a történésekre. 

A FIS elnöke, Gian-Franco Kasper nyilatkozott is a témáról az ARD német televíziónak, mondataival pedig élesen bírálta a kialakult helyzetet. A szövetség elnöke szerint a számukra roppant kínos eset rámutat arra, hogy a sportágon belül kialakult új pontozási rendszer rossz irányba vitte el a síugrást. A korábbi rendszerben csak a távolsági pontok és az ugrásra adott stíluspontok összessége döntött a végső sorrendről, újabban viszont már az ún. szélkompenzáció és a beülő módosítása esetén az ezzel együtt járó további kompenzációs pontok is belejátszanak az eredménybe, amelyet szurkolóként egyre nehezebb követni.

Pont ez utóbbi jelentette most a félreértés okát, Bardal ugyanis a technikai személyzet hibájából  a 22-es beülőből ugrott a verseny első sorozatában, a pontozást adminisztráló rendszerben ugyanakkor mégis az edző által kért 20-as beülő került könyvelésre, így a norvégnak - nem jogosan - jóváírtak 6,7 pontot  beülőkompenzációként. "Remélem, hogy a mostani eset után sikerülhet végre a pontozók létszámát csökkentenünk. A jelenlegi öt helyett elég lehetne az is, ha csak ketten pontoznák le az ugrók érkezését. Nincs szükségünk ilyen jellegű kabaréra, mert a nézők már nem látják át a rendszert. Egyre több a taktikázás és az ügyeskedés, ami többnyire nem sül el jól" - nyilatkozta határozottan Kasper. Markáns véleménye után pedig sejthető, hogy a nyári FIS kongresszuson a jelenlegi rendszer alapos felülvizsgálata is meg fog történni.