Alpesi sí

Tina Maze és Miklós Edit is rekordot döntött Garmischban

  • VNA

A szlovén Tina Maze pontrekordot döntött a szombati lesiklásban Garmisch-Partenkirchenben, ahol Miklós Edit élete legjobb helyezését érte el a Világkupában.

Szombaton a németországi Garmisch-Partenkirchenben egy női lesikló versennyel folytatódott az alpesi sízők Világkupa sorozata. A győzelmet a szlovén Tina Maze szerezte meg az élete első Vk-dobogóját ünneplő amerikai Laurenne Ross és a német olimpiai bajnok Maria Höfl-Riesch előtt. A verseny egyetlen magyar indulója, Miklós Edit pályafutása legjobb helyezését elérve a 18. helyen zárt. A korábban román színekben is szereplő sízőnk tavaly érte szerezte meg első Világkupa pontjait, ebben az évben pedig lesiklásban már rendszeres résztvevője a legjobb harminc mezőnyének. A pálya felső részén most remekül síző Miklós Edit egy korábbi 26. helyezés után javított egyéni legjobbján a Világkupában, egyben 18. helyével meg is duplázta idei pontszámát az összetettben..

Alpesi sí Világkupa - Garmisch-Partenkirchen (GER) - női lesiklás
1. Tina Maze (SLO) 1:40,46
2. Laurenne Ross (USA) +0,39 mp
3. Mari Höfl-Riesch (GER) +0,50 mp
4. Lara Gut (SUI) +0,74 mp
5. Stefanie Moser (AUT) +0,80 mp
6. Julia Mancuso (USA) +0,93 mp
..18. Miklós Edit (HUN) +1,97 mp

A szlovén Tina Maze már korábban megnyerte az összetett Világkupát, azóta pedig csak az volt a kérdés, hogy mikor dönti meg az osztrák Hermann Maier 2000 pontos idényrekordját is. Ez végül most szombaton következett be, hiszen Maze az újabb Világkupa sikerért járó 100 ponttal immáron 2024 ponttal rendelkezik. Maze amúgy ezzel a sikerével az osztrák Petra Kronberger (1991/92) és a horvát Janica Kostelic (2005/06) után a harmadik olyan síző lett, aki egyazon szezonban tudott mind az öt szakágban versenyt nyerni.

A schladmingi világbajnokságon is remekül szereplő Miklós Edit ebben a szezonban már 26 pontot szerzett, valamennyit legerősebb szakágában, a lesiklásban. Sajnos a szombati verseny krónikájához tartozik az is, hogy az amerikai Alice McKennis bukott, így mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

A női alpesi sí összetett Világkupa állása - még 7 verseny van hátra
1. Tina Maze (SLO) 2024 pont
2. Mari Höfl-Riesch (GER) 970 pont
3. Anna Fenninger (AUT) 784 pont
4. Julia Mancuso (USA) 743 pont
5. Lindsey Vonn (USA) 740 pont
6. Kathrin Zettel (AUT) 697 pont
.. 89. Miklós Edit (HUN) 26 pont