Északi sí-vb

Ausztria fellélegezhet - van síugró aranyérmük

  • VNA

Négy verseny után még aranyérem nélkül álltak Val di Fiemmében az osztrákok - a nagysánc csapatversenyben megtört a jég.

A Val di Fiemmében zajló északi sí-világbajnokság utolsó előtti napján a síugrók számára is véget értek a versenyek. A nagysáncon rendezett csapatversenyben öt-hat éremesélyes csapatról is beszéltek a szakértők, ahol végül a várt szoros versenyt láthattuk. Az első sorozat után öt csapat állt szokatlanul kis különbségen, mindössze tíz ponton belül az élen, az egyetlen meglepetést a szlovénok gyenge formája okozta, akiket ekkorra már kihúzhattunk az éremesélyesek listájáról.

Az első kör után még Norvégia vezetett, de a második sorozatban jobban és stabilabban ugró osztrákok végül megelőzték őket és sorozatban ötödször nyerték meg a nagysánc csapatverseny vb-címét, így elmondhatják magukról, hogy 2005 óta minden nagy világversenyen (olimpia, vb) ők győztek. Az ezüstérem a norvégoké lett, míg hiába ugrott nagyon jól a friss egyéni világbajnok Kamil Stoch, végül 0,8 ponttal a németek végül a lengyelek elé kerültek és lettek végül vb-bronzérmesek. Lengyel síugró csapat még sohasem szerzett korábban vb-érmet csapatversenyben, most azonban a felszabadultan ugró Stoch vezette együttes nagyon közel került hozzá.

A verseny krónikájához tartozik még, hogy a második sorozatban az osztrák Thomas Morgenstern ugrása végén megsérült, fájdalmas arccal, a térdéhez kapva érkezett meg, sérülésének mértéke és milyensége egyelőre nem ismert. Igaz az ünnepléshez már ő is saját lábán érkezett meg a verseny végén és boldogan mosolygott összességében nyolcadik vb-címe után. Két évvel ezelőtt az oslói világbajnokságon mind az öt síugró versenyszámban Ausztria győzött, most azonban sokkal kiegyensúlyozottabban alakultak a versenyek, hiszen az aranyérmeken öt nemzet osztozott. A nőknél ugyanis amerikai (Sarah Hendrickson), a férfiaknál egyéniben norvég (Anders Bardal - normál sánc) és lengyel (Kamil Stoch) siker született, a vb-programban most bemutatkozó vegyescsapat versenyben pedig japán síugrói ünnepelhettek.

A csapatverseny vége után néhány perccel aztán kiderült, hogy egy számolási hiba miatt módosítani kellett az eredményen, amely a dobogós helyezéseket is érintette. A döntés okairól és a tényleges végeredményről az alábbiakban olvashattok.

Val di Fiemme (ITA) - síugrás, nagysánc csapatverseny
1. Ausztria Loitzl, Fettner, Morgenstern, Schlierenzauer 1135,9 pont
2. Norvégia Stjernen, Bardal, Freund, Freitag 1124,0 pont
3. Németország Neumayer, Wank, Bardal, Jacobsen 1121,8 pont
4. Lengyelország Kot, Zyla, Kubacki, Stoch 1121,0 pont
5. Japán Shimizu, Kasai, Ito, Takeuchi 1099,1 pont
6. Szlovénia Kranjec, Tepes, Hvala, Prevc 1046,4 pont