Légfegyveres Eb

Sidi Péter döntős puskában, a csapat hatodik

A háromszoros aranyérmes Sidi Péter bejutott a férfi puskások fináléjába az odensei légfegyveres Európa-bajnokság pénteki napján, a magyar csapat pedig a hatodik helyen végzett.

A tavalyi Eb-n negyedik, legutóbb 2011-ben bajnok komáromi lövő 624,4 körrel zárta a 60 lövéses alapversenyt, melyben már az új szabályoknak megfelelően tizedeseket is számoltak.

Sidi a hetedik legjobb eredményt produkálta, s ugyan az első és világcsúcsot felállító (631,2 kör) olasz Niccolo Camprianitól közel hét körrel elmaradt, a nyolcas döntőben nem kezd hátránnyal, mivel az idén bevezetett új rendszer szerint a fináléban mindenki a nulláról indul, s kieséses rendszerben zajlik majd az aranycsata.

A szám másik két magyarja közül a fiatal, mindössze 20 éves Kapás István is jól lőtt, 621,3 körös eredménye a 20. helyhez volt elég a 66 fős mezőnyben. Veres Ádám 612,5 körrel az 55. lett.

A szám döntőjét 13.45-tól rendezik.

A csapatok között az olaszok nyertek, 1872,5 körös eredményük tekinthető az új alapvilágcsúcsnak. A magyarok 1858,2 körös eredménnyel lettek hatodikak a 17 csapatos mezőnyben.

Korábban, a nap másik olimpiai számában, a női pisztolyosoknál a 20. helyen zárt Babicz Sára volt a legjobb magyar, míg a Tobai-Sike Renátával (21.) és Csonka Zsófiával (32.) kiegészült csapat az ötödik lett. Az aranyérmet egyéniben az olimpiai ezüstérmes francia Celine Goberville szerezte meg, míg csapatban Szerbia.