Profi boksz

Közel egymillió dollárjába kerül a füvezés a Julio Chaveznek

A nevadai sportbizottság kilenc hónapos eltiltással és 900 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtotta Julio Cesar Chavezt, a Boksz Világtanács (WBC) korábbi középsúlyú világbajnokát, mivel tavaly szeptemberi címmeccse után fennakadt a doppingvizsgálaton.

A 26 éves mexikói öklöző szeptember 15-én Las Vegasban csapott össze argentin kihívójával, Sergio Martinezzel, s veszített egyhangú pontozással, majd a meccset követően adott mintájában marihuána nyomaira bukkantak az ellenőrök.

A bizottság csütörtöki döntése szerint Chavez június 15. után léphet újra ringbe, s a meccsért kapott pénzdíjának (hárommillió dollár) harminc százalékát kell befizetnie büntetésként, ugyanakkor ügyvédei jelezték, fellebbeznek az ítélet ellen. A jogászok érvelése szerint aránytalanul súlyos büntetést szabtak ki a bokszolóra, mivel a marihuána nem teljesítményfokozó szer.

A 49 profi mérkőzésén 47 győzelemmel, illetve egy-egy döntetlennel és vereséggel álló Chavez 2011 júniusában szerezte meg a WBC koronáját, s négy sikeres címvédés után bukta el Martinezzel szemben.