NB I

Sötétség, félhomály és reménysugár - alsóházi tavaszváró

  • Göbölyös János

Három hónap szünet után pénteken délután öt órakor folytatódik a magyar bajnokság. Összeállításunkban először az alsóház csapataival foglalkozunk. A kategorizálás pusztán a helyezésszám szempontjából indokolt, a vonalat ugyanis a tabella közepén, az azonos pontszámmal álló 8. és 9. helyezett között húztuk meg. A középmezőny szoros, a felezővonal, csakúgy, mint a pályán, könnyen átjárható. Akár ezen a hétvégén is.

16. Siófok

A két kiesőhelyen álló együttes, a Siófok és az Eger kilóg a sorból. Hátrányuk a még bentmaradó pozíciót elfoglaló Pécs mögött tetemesnek mondható, és nem csupán a pontkülönbség miatt. A Balaton-parti gárda az egyik legszerényebb büdzséből gazdálkodik, az átigazolási időszakokban rendre azokból a játékosokból válogat, akik nem kerülnek pénzbe, vagy csak keveset kell értük fizetni. Most is ez volt az elsődleges szempont, ugyanakkor olyan labdarúgók távoztak a klubtól (Egerszegi, Zamostny, Mogyorósi, Sipos Sluka), akiknek a pótlása nem lesz egyszerű feladat. S bár Horváth Károly vezetőedző hozzászokhatott ahhoz, hogy minden évben, sőt szezononként új csapatot kell építenie, most szinte reménytelennek tűnik az NBI-es tagság meghosszabbítása.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252530 

 

15. Eger

Az Eger helyzete némiképp eltér a Siófokétól. Anyagiakban ugyan a hevesi alakulat sem dúskál, az előző tulajdonosnak, Jámbor Jánosnak, majd az őt váltó főszponzornak, John Peter Marshallnak köszönhetően a keret minősége élvonalbelinek nevezhető, a hontalanság azonban nagymértékben befolyásolta a csapat őszi szereplését. A stadionvilágítás hiánya sötét jövőt vetített elő, és bár mindenki arra számított, hogy a tavaszi rajtra kigyúlnak a fények - maradt a homály...Az Eger minden bizonnyal Vácon fogadja majd ellenfeleit, immár Mészáros Ferenc szakmai irányításával, aki Simon Antaltól vette át a vezetőedzői posztot.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252529 

 

14. Pécs

A bajnokságot nagy reményekkel kezdő Pécs kellő távolságra van ugyan a kieső helytől, ez azonban sovány vigasz a baranyai szurkolóknak, nem beszélve a klubot pénzelő Matyi Dezsőnek. Az elnök Supka Attilával történt purparléja, hosszas huzavona után végül is végleges szakításhoz vezetett, az irányítást a Lőrincz Emil-Márton Gábor duó vette át. A keret jelentősen átalakult a télen, s mivel korábbi válogatott játékosokat (Balogh Béla, Lázár Pál) is igazolt a klub, a minőség maradt, kérdés, mit tud majd belőle kihozni a szakmai stáb.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252525 

 

13. Pápa

A Pápa örök rejtély marad. A csapat többször bizonyította, hogy képes a bravúrokra, ugyanakkor rendre bele tud futni nem várt vereségekbe is. A nevek alapján azt feltételezhetjük, hogy a távozók listája veretesebb az érkezőkénél, Benko, Seye, Sekour, vagy Simon hiányát minden bizonnyal megérzi majd az együttes. Hogy aztán ez csak átmeneti nehézséget okoz-e, vagy az újonnan igazoltak képesek lesznek zökkenőmentesen beépülni a csapatba, azt egyelőre senki nem tudja. A Fradi elleni szezonnyitó mindenesetre nem ígérkezik könnyűnek, főként annak tükrében, hogy egy héttel ezelőtt a Ligakupában már találkozott egymással a két gárda, és sima 3-1-es ferencvárosi győzelem lett a vége.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252526 

 

12. Kecskemét

Horváth Ferenc idény közben vette át a Kecskemétet, és egy hosszú, négy győzelemmel kezdődő öt meccses veretlenségi sorozat után ugyanilyen hosszú nyeretlen széria következett. A csapat a 12. helyre csúszott vissza, várható volt, hogy a tavaszt átalakított kerettel kezdi a gárda. A frissítés megtörtént, nem is akármilyen mértékben, tucatnyi játékos távozott, és hasonló létszámú labdarúgó érkezett a KTE-hez. A korábban sokszor elismert eredményes támadójáték sérülhet azzal, hogy az őszi házi gólkirály Litsingi mellett a két brazil, Tarabai és Jorginho sincs már Kecskeméten, ugyanakkor a Rajczi, Yannick, Diaz trió megfelelően pótolhatja őket. A felkészülési meccseken ráadásul Salami ontotta a gólokat, és ez annak ellenére jó előjel, hogy a tesztidőszak első felében szenvedett a csapat, a Winter Kupán például címvédőként mindegyik mérkőzését elveszítette.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252524 

 

11. Haladás

Artner Tamásnak nem kellett foglalkoznia azzal a télen, hogy új játékosokkal ismerkedjen és beépítse őket a csapatba. Szombathelyen ugyanis alig történt változás a keretben, az első csapatban rendszeresen játszó Nagy Dániel kölcsönszerződése lejárt, visszatért a Videotonhoz, és mindössze egyetlen labdarúgót ,,bérelt" a Haladás, a győri Simon András személyében. Amennyire visszafogott volt a játékosmozgás a Rohonci úton, olyan takarékosnak nevezhető a felkészülés is. Edzőtáborba nem utazott a csapat, az osztrák Admirát és a Mattersburgot leszámítva alsóbb osztályú ellenfelekkel mérte össze tudását. A legnagyobb igazolás minden bizonnyal az lehet, hogy Kenesei Krisztián a ,,nevelő célzatú" mellőzése után ismét az első csapatot erősíti.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252530 

 

10. Újpest

Újpesten sem kell új neveket megtanulniuk a szurkolóknak, az előző évekkel ellentétben idén télen egyetlen játékost sem igazolt a klub. Megváltak viszont a lilák - átmenetileg - Barczi Dávidtól, és még néhány olyan futballistától, aki Jos Daerdennél kevés, vagy semmi lehetőséget nem kapott. Mégis úgy tűnik, hogy az Újpest az őszihez mérten erősebb kerettel kezdi a tavaszt, a korábban nagy csatárígéretnek tartott, ám gerincproblémái miatt szinte egy teljes idényt kihagyó Lázár Bence felépült, csakúgy mint az ugyancsak sérülésekkel bajlódó Simon Krisztián illetve az őszi szezon hajrájában kezét törő brazil Moraes. Az újpestiek nem csömörlöttek meg az tesztmeccsektől, a mezőnyben ők játszották a legkevesebbet, a törökországi edzőtáborban külföldi csapatok ellen készültek a bajnokságra, a mérlegük két győzelem és három vereség. Eredményességben Remili vitte a prímet, a hét gólból négyet ő szerzett.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252527 

 

9. Paks

A Paks az alsóház legfelső szintjén, a 9. helyen várja a folytatást. Bár volt némi változás a télen a keretben, légióst továbbra sem alkalmaz a klub. Azt már az ősz derekán tudtuk, hogy az MTK-s Könyves Norbert a tolnai együttesnél kezdi a tavaszt, rajta kívül két kapus (Németh Gábor, Kiss Máté) és egy védő, az egri Kovács Gábor szerepel az érkezők listáján. A Pécsre szerződött Simon Attila góljai minden bizonnyal hiányoznak majd a hátralévő tizenhárom fordulóban, Könyves nyilván ezt az űrt próbálja betölteni, s ha sikerül, Tomiszlav Szivics akár dobogó közelbe is vezetheti csapatát. A horvátországi és törökországi edzőtáborban lejátszott mérkőzések felemás sikerrel (két győzelem, két vereség) zárultak, szombaton délután pedig választ kapunk arra, hogy mire lesz képes a mezőny továbbra is legmagyarabb csapata a légiósoktól nem idegenkedő Újpest ellen.  

9. MVM PAKSI FC
17 mérkőzés   5 győzelem   8 döntetlen   4 vereség   24-19-es gólkülönbség   23 pont
Érkezett: Könyves Norbert (MTK Budapest), Németh Gábor (Kecskeméti TE), Juhász Dániel (Zalaegerszeg), Kovács Gábor (Egri FC)
Távozott: Csehi Tamás (Dunaújváros), Kovács Attila (Veszprém), Pokorni Péter (Szolnoki MÁV), Simon Attila (Pécsi MFC), Sipeki István (Szolnoki MÁV)
Felkészülési mérkőzés Bonyhád 8–0 (o)
Felkészülési mérkőzés Lombard Pápa 1–0 (o)
Felkészülési mérkőzés SZTK-Erima 1–2 (i)
Felkészülési mérkőzés NK Zadar (horvát) 1–2 (s)
Felkészülési mérkőzés Cibalia Vinkovci (horvát) 1–0 (s)
Felkészülési mérkőzés Spartak Trnava (szlovák) 1–3 (s)
Felkészülési mérkőzés Radnicski Kragujevac (szerb) 2–1 (s)
Felkészülési mérkőzés Alanyija Vlagyikavkaz (orosz) 0–0 (s)
Felkészülési mérkőzés Kozármisleny 3–0 (s)
10. ÚJPEST FC
17 mérkőzés   5 győzelem   7 döntetlen   5 vereség   25-22-es gólkülönbség   22 pont
Érkezett: Zamostny Balázs (Siófok), Erős Ronald, Toricska Rajmond az utánpótlásból
Távozott: Barczi Dávid (Sint-Truiden), Popovics Bertold (Vasas), Rajczi Péter (Kecskeméti TE), Tajthy Tamás (Lombard Pápa), Takács Zoltán (Siófok), Üveges Szabolcs (Putnok), Jadin Zarisz (izraeli, Standard Liege), Szabó Bence
Felkészülési mérkőzés Kaiserslautern (német) 1–3 (s)
Felkészülési mérkőzés FK Baki (azeri) 2–0 (s)
Felkészülési mérkőzés Gaz Metan Medias (román) 1–2 (s)
Felkészülési mérkőzés Szlavija Mozir (fehérorosz) 0–1 (s)
Felkészülési mérkőzés Csornomorec Odessza (ukrán) 3–0 (s)
11. SZOMBATHELYI HALADÁS
17 mérkőzés   5 győzelem   6 döntetlen   6 vereség   22-18-as gólkülönbség   21 pont
Érkezett: Simon András (Győri ETO)
Távozott: Korolovszky Gábor (Nyíregyháza Spartacus), Nagy Dániel (Videoton), Nagy Zoltán (Zalaegerszeg)
Felkészülési mérkőzés Ajka 5–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Admira Wacker (osztrák) 0–2 (i)
Felkészülési mérkőzés Zalaegerszegi TE 4–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Ajka 4–2 (i)
Felkészülési mérkőzés Veszprém 2–0 (o)
Felkészülési mérkőzés Soproni VSE 2–3 (i)
Felkészülési mérkőzés Mattersburg (osztrák) 1–1 (s)
Felkészülési mérkőzés Gyirmót 0–2 (o)
Felkészülési mérkőzés Sigetszentmiklósi TK-Erima 2–0 (o)
12. KTE-PHOENIX MECANO
17 mérkőzés   5 győzelem   5 döntetlen   7 vereség   21-26-os gólkülönbség   20 pont
Érkezett: Milan Csokics (Siófok), Edgardo Javier Díaz (argentin), Christian Ebala (kameruni, FK Asztana), Hullám Attila (Szigetszentmiklósi TK), Givi Joszeliani (grúz, Torpedo Kutaiszi), Kovács Ádám (Nyíregyháza Spartacus), Mogyorósi József (Siófok), Rajczi Péter (Újpest FC), Varga Róbert (Debreceni VSC), Marko Vukaszovics (montenegrói, FK Novi Sad), Yannick Mbengono (kameruni, Debreceni VSC)
Távozott: Balogh Béla (Pécsi MFC), Joseph di Chiara (kanadai, Torpedo Moszkva), Milan Csokics (Baja), Farkas Balázs (Mezőkövesd), Foxi Kethevoama (közép-afrikai, FK Asztana), Gyagya Attila (Szolnoki MÁV), Francis Litsingi (kongói, Teplice), Luis Ramos (hondurasi, Debreceni VSC), Tarabai (brazil, Hibernians), Tölgyesi Viktor (Gyirmót), Jorginho (brazil), Sindou Dosso (elefántcsontparti)
Felkészülési mérkőzés Dunaújváros 0–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Cegléd 2–3 (o)
Felkészülési mérkőzés Szeged 1–0 (o)
Istra Winter-kupa NK Pomorac (horvát) 1–2 (s)
Istra Winter-kupa NK Istra Pula (horvát) 3–4 (s)
Istra Winter-kupa Zeljeznicar (bosnyák) 0–1 (s)
Istra Winter-kupa Zalgiris Vilnius (litván) 0–0, 11-esekkel 2–3
Felkészülési mérkőzés Kecskeméti TE II 6–0 (o)
Felkészülési mérkőzés Mezőkövesd 4–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Hajduk Kula (szerb) 0–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Békéscsaba 1–0 (o)
13. LOMBARD PÁPA
17 mérkőzés   5 győzelem   5 döntetlen   7 vereség   16-25-ös gólkülönbség   20 pont
Érkezett: Beliczky Gergő (Ferencváros), Georges Henri Griffiths (elefántcsontparti, Sparta Praha) Jaszarevics Mahir (Zalaegerszeg), Szolga Máté (Twente), Tajthy Tamás (Újpest), Dóczi Krisztián (BKV Előre), Enyingi Marcell (BKV Előre), Tino Lagator (horvát, Atlantas Klaipeda), Daniel Orozco (spanyol, Aszterasz Tripolisz)
Távozott: Joze Benko (szlovén, NK Zavrc), Fellai József (Kozármisleny), Youssef Sekour (francia-marokkói, DVTK), Mouhamadou Seye (szlovák-szenegáli, ZTE), Simon András (Haladás), Aleksandrs Cekulajevs (lett), Horváth Levente
Felkészülési mérkőzés Paks 0–1 (i)
Felkészülési mérkőzés Slovan Duslo Sala (szlovák) 2–2 (o)
Felkészülési mérkőzés Puskás Akadémia 1–1 (i)
Felkészülési mérkőzés Slovan Bratislava (szlovák) 2–1 (i)
Felkészülési mérkőzés U21-es válogatott 1–2 (s)
Felkészülési mérkőzés Budapest Honvéd 0–3 (i)
Felkészülési mérkőzés Szigetszentmiklósi TK-Erima 3–1 (o)
Felkészülési mérkőzés MFK Ruzomberok (szlovák) 1–0 (s)
Ligakupa, negyeddöntő Ferencváros 1–3 (i)
Felkészülési mérkőzés DAC (szlovákiai) 0–2 (o)
14. PÉCSI MFC-MATIAS
17 mérkőzés   4 győzelem   7 döntetlen   6 vereség   17-21-es gólkülönbség   19 pont
Érkezett: Balogh Béla (Kecskeméti TE), Birtalan Botond (Debreceni VSC), Koller Krisztián (Kozármisleny), Lázár Pál (Samsunspor – Törökország), Simon Attila (Paks), Harsányi Zoltán (szlovákiai, Spartak Myjava), Gajág Gerg és  Márkvárt Dávid az utánpótlásból
Távozott: Bajzát Péter (Nyíregyháza), Bodnár László (Nyíregyháza), Demjén Gábor (Balmazújváros), Harsányi Zoltán (szlovákiai, Solomon Okoronkwo (nigériai, PMFC II), Leon Panikvar (szlovén, NK Aluminij Kidricevo), Ceolin (brazil, Nyeman Grodno) Luka Vucko (horvát, San Antonio Scorpions), Birtalan Botond, Bozsovics Milán, Erőss Csaba, Fröhlich Roland, Nagy Dominik, Nagy József, Városi Viktor, Zsdrál Miroszlav (valamennyi Kozármisleny)
Felkészülési mérkőzés Kozármisleny 3–0 (o)
Felkészülési mérkőzés Kozármisleny 5–2 (o)
Felkészülési mérkőzés Komló 10–0 (o)
Felkészülési mérkőzés NK Maribor (szlovén) 1–2 (s)
Felkészülési mérkőzés Croatia Grabrovnica (horvát) 6–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Ferencváros 1–4 (s)
Felkészülési mérkőzés NK Novigrad (horvát) 4–0 (s)
Felkészülési mérkőzés Zvijezda Gradacac (bosnyák) 1–1 (s)
Felkészülési mérkőzés Zvijezda Gradacac (bosnyák) 2–2 (s)
Felkészülési mérkőzés NK Visnjevac (horvát) 4–0 (o)
Felkészülési mérkőzés Komló 6–1 (o)
Felkészülési mérkőzés NK HASK (horvát) 1–0 (o)
Ligakupa, negyeddöntő Budapest Honvéd 3–2 (o)
Felkészülési mérkőzés ND Mura (szlovén) 3–4 (o)
15. EGRI FC
17 mérkőzés   2 győzelem   5 döntetlen   10 vereség   15-30-as gólkülönbség  11 pont
Érkezett: Berki István, Palásthy Dávid, Palásthy Norbert (mindhárom Dunakanyar-Vác), Ismaël Koné (francia, Iraklisz Pszahna), Yohann Lasimant (francia, legutóbb Lárisza), Vladimir Buacs (szerb, Atirau), Szavo Rakovics (szerb, DVTK), Debreceni Dávid (Felsőtárkány)
Távozott: Szimeon Hrisztov (macedón, FK Peliszter Bitola), Petr Knakal (cseh, Karvina), Kovács Gábor (Paks), Igor Pisanjuk (ukrán-kanadai, Vasas), Dusan Pavlov (szerb, Putnok), Romhányi Tamás (Felsőtárkány), Michael Stanislaw (osztrák, SV Horn), Debreceni Dávid, Josef Hamouz (cseh), Piller József, Joël Tchami (kameruni), Goran Vujovics (montenegrói), Wolry Wolfe (jamaicai)
Felkészülési mérkőzés Hatvan 0–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Szolnok 0–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Cegléd 1–2 (o)
Felkészülési mérkőzés Kazincbarcika 2–2 (o)
Felkészülési mérkőzés Puskás Akadémia 0–2 (i)
Felkészülési mérkőzés Nyíregyháza 1–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Dunakanyar-Vác 4–3 (o)
Felkészülési mérkőzés Rimavská Sobota (szlovák) 1–0 (o)
Felkészülési mérkőzés Mezőkövesd 3–3 (i)
Ligakupa, negyeddöntő Győri ETO 3–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Puskás Akadémia 0–3 (o)
16. FGSZ SIÓFOK
17 mérkőzés   2 győzelem   3 döntetlen   12 vereség   15-36-os gólkülönbség   9 pont
Érkezett: Kiss Zoltán (Békéscsaba), Márkus Gábor (Parndorf), Máté János (Ferencváros), Menyhárt Attila (Ferencváros), Mokánszki Norbert (DEAC), Takács Zoltán (Újpest FC), Tímár Krisztián (Da Nang)
Távozott: Milan Csokics (Kecskeméti TE), Egerszegi Tamás (Sint-Truiden), Zamostny Balázs (Újpest FC), Mogyorósi József (Kecskeméti TE), Molnár Marcell (BKV Előre), Sipos Norbert (Haladás VSE – futsal), Marián Sluka (szlovák, Zalaegerszegi TE)
Felkészülési mérkőzés Zalaegerszegi TE 1–2 (i)
Felkészülési mérkőzés Veszprém 3–0 (i)
Felkészülési mérkőzés Veszprém 3–2 (o)
Felkészülési mérkőzés Péti MTE 4–1 (i)
Felkészülési mérkőzés Puskás Akadémia 2–2 (i)
Felkészülési mérkőzés Soproni VSE 1–1 (o)
Felkészülési mérkőzés Soproni VSE 2–2 (o)
Felkészülési mérkőzés Baja 0–0 (o)
Felkészülési mérkőzés Zalaegerszegi TE 0–0 (o)
Magyar Kupa, negyeddöntő Vasas 1–3 (i)
Magyar Kupa, negyeddöntő Vasas 2–1 (o)

(o)=otthon, (i)=idegenben, (s)=semleges pályán