Kajak-kenu

Átalakulás alatt áll a hazai kajak-kenu sport

A válogatott tagjai a hétvégén megkezdik a meleg égövi edzőtáborokat, közben pénteken alapszabály-módosító közgyűlésre kerül sor és a szövetség gőzerővel készül a májusi, szegedi rendezésű Világkupa-versenyre - többek között erről esett szó a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Storcz Botond lejáró szerződését októberig meghosszabbította az elnökség

Storcz Botond szövetségi kapitány - akinek az eredetileg márciusban lejáró szerződését októberig meghosszabbította az elnökség - elmondta: a válogatott versenyzők három helyszínen, Sevillában, Horvátországban, illetve Olaszországban készülnek a szezonra. Ahogy a szakember fogalmazott: a sportág ugyan átalakulás alatt áll, a munka nem szünetelt, s ezt a közelmúltban elvégzett fizikai tesztek is igazolták, amelyek jó eredményeket hoztak. Storcz elmondta, hogy az év fő hazai eseménye a májusi, Maty-éri Vk-viadal lesz, majd az Európa-bajnokságra júniusban, a világbajnokságra pedig augusztus végén kerül sor.

A Vk-val kapcsolatban Ábrahám Attila főtitkár, a szervezőbizottság elnöke elárulta, hogy még foghíjas a költségvetés, de bíznak az állami segítségben, s reményeik szerint ismét magas színvonalon bonyolíthatják le az eseményt. A versenyre eddig 40 ország több mint 700 sportolója nevezett.

Pénteken alapszabály-módosító közgyűlést rendez az MKKSZ, erről Baráth Etele elnök nem kívánt részleteket elárulni, csak annyit mondott, hogy várhatóan többfajta nézet ütközik majd egymással. Korábbi hírek alapján a fő kérdés az lesz, hogy a jövőben milyen irányítás alatt álljon a válogatott, azaz, hogy továbbra is egy szövetségi kapitány döntsön a csapat összetételéről vagy esetleg több szakember, illetve egy szakmai testület hatásköre legyen ez.

A sajtótájékoztató keretében adták át az elmúlt év legjobbjainak járó díjakat. A felnőtt gyorsasági kategóriában a kajakos Kozák Danuta, valamint a hozzá hasonlóan Londonban olimpiai bajnok Kökény Roland és Dombi Rudolf, továbbá a kenus Vajda Attila és Takács Kincső, illetve Bencze István parakenus kapott elismerést. A legjobb edző Csipes Ferenc lett. A díjakat Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára adta át.