Angol foci

A Swansea nem ijedt meg a tehertől, gálaelőadással nyerte a Ligakupát

A Swansea City rendkívül magabiztosan 5-0-ra legyőzte a negyedosztályú Bradford Cityt az angol labdarúgó Ligakupa vasárnapi fináléjában. A walesi klub története első kupasikerével ünnepelte százéves fennállását.

Történelmi döntőt rendeztek vasárnap délután a Wembleyben, több szempontból is: a negyedosztályú Bradford 1911 után (FA-kupa) második trófeájáért lépett pályára, a Swansea 1912-es alapítása óta először jutott kupadöntőbe. Negyedik vonalbeli együttes 51 év után jutott a Ligakupa döntőjébe. A sárga-piros csíkos kiscsapat igazi óriásölőként jutott el az angol labdarúgás szentélyébe: sorrendben a Notts Countyt (III.), a Watfordot (II.), hosszabbítás után a Burton Albiont (IV.), majd három Premier League-résztvevő klubot, büntetőkkel a Wigant, szintén tizenegyesekkel az Arsenalt majd az elődöntőben az Aston Villát győzte le.

A Swansea alsóbb osztályú csapatok után a nyolcaddöntőben a címvédő Liverpoolt, a negyedöntőben a Middlesbrough-t (II.), az elődöntőben pedig a Chelsea-t ejtette ki. Természetesen a Hattyúk voltak a favoritok, de Michael Laudrup menedzser mindent megtett, hogy övéi ne vegyék félvállról az összecsapást. A tavalyi finálé is szemük előtt lebeghetett, amikor a Liverpool tizenegyesekkel gyűrte le a másodosztályú Cardiff Cityt. A döntőre mindkét fél vereséggel hangolt, a Bradford kikapott az AFC Wimbledon otthonában (1-2), a Swansea nagy ruhát kapott a Liverpooltól (0-5).

Mégis, a dán tréner felkészítése jól sikerült, a walesiek az első perctől irányították rövidpasszos játékukkal. A 16. percben az első nagyobb helyzetből megszerezte a vezetést csapata: kontrázott a Swansea Wayne Routledge passzolt Michuhoz, a spanyol balról, a 16-os vonalról lőtt, Matt Duke védett, a kipattanót Nathan Dyer közelről passzolta a hálóba (0-1). A Swansea nyugodtan futballozott, a 31. percben egy szöglet után a kifejelt labdát Britton 18 méterről a jobb sarok mellé csavarta. A 40. percben Michu is betalált: Pablo Hernández passzolt honfitársához, aki balról, ütemtelenül, takarásból a bal alsóba gurított (0-2). A félidő végén Pablo Hernández 16 méterről lőtt, Duke védett a bal alsónál.

A Bradford a folytatásban sem tudta megszorongatni ellenfelét, a második félidő elején újabb gólt rúgott a Swansea: Dyer és Routledge játszott össze, utóbbi visszatette a labdát, a szélső 10 méterről lőtt a kapuba (0-3). Az 56. percben Duke kapus a labdát nem, Jonathan De Guzman lábát viszont eltalálta, piros lap és tizenegyes következett. A mesterhármasra vágyó Dyer és a sértett összeveszett, végül a holland állt a labda mögé és a jobb alsóba lőtt (0-4). A 61. percben Michu duplázhatott volna, de 16-ról a jobb alsó mellé lőtt. A Hattyúk örömfocival kápráztatták drukkereiket a 70. percben Ashley Williams az ötösről lőtt, a cserekapus McLaughlan védett. A 87. percben a Bradford is eltalálta a kaput, Gary Jones révén, de szépíteni nem tudott. A hosszabbításban Tiendalli a kapufára lőtt, majd De Guzman egy jobb oldali beadást közelről kotort a kapuba (0-5).

5-0-ra nyert a Swansea és fennállása első kupagyőzelmét ünnepelhette, ráadásul a Ligakupa történetében a legnagyobb arányú diadalt aratta, első walesi klubként harcolta ki a nemzetközi kupaszereplést. A Bradford közönsége végigszurkolta a mérkőzést és győztesnek kijáró módon ünnepelte övéit.


 

Angol Ligakupa, döntő:
BRADFORD CITY-SWANSEA CITY 0-5 (0-2)
London, Wembley, vezette: Kevin Friend
 
gólszerző: Dyer (16., 48.), Michu (40.), De Guzman (59. - 11-esből, 90+1.)
sárga lap: Ki Szung Jong (38.)
piros lap: Duke (56. - Bradford)
 
Bradford: Duke - Darby, McArdle, McHugh, Good (A. Davies, 46.) - Thompson (Hines, 73.), Doyle, Jones, Atkinson - Hanson, Wells (McLaughlan, 57.). Menedzser: Phil Parkinson.
 
Swansea: Tremmel - Rangel, Ki (Monk, 63.), Williams, B. Davies (Tiendalli, 84.) - Britton, De Guzman - Dyer (Lamah, 78.), Pablo, Routledge - Michu. Menedzser: Michael Laudrup.