Északi sí-vb

Northugot legyőzték a síatlonban, Cologna a világbajnok

Bár sokan kételkedtek benne, mégis kiderült, hogy tömegrajtos indítású futamon is le lehet győzni a csodás végsebességgel rendelkező norvég Petter Northugot - ezt a világbajnokságon a svájci Dario Cologna bizonyította be.

A norvég sikerrel és Marit Björgen tizedik világbajnoki címével záruló női síatlon verseny után szombaton délután a férfiak számára is megrendezték ugyanennek a számnak a világbajnoki futamát Val di Fiemmében. A 30 km-es táv első felét a szabályok szerint klasszikus stílusban tette meg a mezőny, ahol csak az egyik favoritnak tartott Dario Cologna bukása borzolta a kedélyeket, igaz a svájci még egy kilométernél esett el egy ártalmatlan helyzetben és simán vissza tudott jönni az élre. A léccsere után már szabad stílusban haladt a mezőny, amelynek az elején továbbra is minden esélyes együtt haladt. A szabad stílusú 15 km-es táv közepén aztán a norvég Martin Johnsrud Sundby csempészett némi izgalmat a versenybe, aki el tudott szakadni egy picit a főmezőnytől, de pár kilométernyi vezetés után a többiek utolérték őt.

A hajrában aztán 2200 méterrel a befutó előtt a svájci Dario Cologna (aki a vb előtti három síatlonos indulása alkalmával mindig győzött) indított hosszú hajrát és az egyik emelkedő végén tempót váltott. Ezzel a sebességi fokozattal csak hárman (a norvég Rothe és Sundby, valamint az orosz Vegzsanyin) tudtak elmenni, a szám korábbi kétszeres világbajnoka, a norvég Petter Northug ugyanakkor nagy taktikai hibát elkövetve (mivel meglehetősen hátul haladt, így a módosult helyzetre a szűk pálya miatt képtelen volt reagálni) a középmezőnyben rekedt. Mire aztán a hétszeres világbajnok Northug átverekedte magát az előtte sífutókon, már nagyon közel volt a célvonal és Cologna előnye bőven elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy győzzön. Northug végül a célegyenesre már el is fáradt, így végül csak Vegzsanyint tudta leelőzni, két "szökevény" honfitársát ugyanakkor már nem, így végül érmet sem szerzett.

Dario Cologna korábban még érmet sem tudott szerezni a világbajnokságokon, most azonban aranyérmes lett és ezzel az egyetlen, még hiányzó komoly címet is megszerezte pályafutása során. A lengyel Justyna Kowalczyk mellett pedig ezzel ő lett a második olyan sífutó, akinek mind a négy nagy cím (világbajnokság, olimpia, Tour de Ski, összetett Világkupa) a tarsolyában került. Ezzel a bravúros sikerével Cologna a svájci sífutó sport első világbajnoka is lett egyben - utólag pedig elmondhatja, hogy jó döntés volt a számára éremeséllyel kecsegtető csütörtöki sprintverseny kihagyása.

Sífutó világbajnokság - Val di Fiemme (ITA) - férfi 30km síatlon
1. Dario Cologna (SUI) 1:13:09,3
2. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +1,8 mp
3. Sjur Roethe (NOR) +2,0 mp
4. Petter Northug (NOR) +5,2 mp
5. Maxim Vegzsanyin (RUS) +6,1 mp
6. Alexander Legkov (RUS) +10,1 mp