Birkózás

Kozák után Bácsi Péter is aranyérmes a szombathelyi Magyar Nagydíjon

A 60 kilós Kozák István után a 84 kg-os Bácsi Péter is aranyérmet nyert szombaton a kötöttfogású birkózók szombathelyi Golden Grand Prix-viadalán, a Magyar Nagydíjon.

Az Arena Savariába kilátogatók már a délelőtti programban is felfigyelhettek Bácsi remek teljesítményére, az FTC - 74 kg-ban - Európa-bajnoka és olimpiai ötödikje ugyanis szlovák és norvég ellenfelét is könnyedén verte, majd az elődöntőben legnagyobb hazai riválisát, a tavaly Eb-harmadik Lőrincz Viktort is magabiztosan győzte le. Az esti döntőben aztán felülmúlta addigi produkcióját, s egészen ellenállhatatlanul birkózott a grúzok 2011-es junior világbajnoka, Revazi Nadareisvilivel szemben, akit az első menetben 2-0-ra, majd a másodikban egy látványos dobás és egy ledöntés után 4-0-ra vert.

Kozák két győztes meccsel menetelt fináléba, melynek során az előcsatározásokhoz hasonlóan kiváló lenti birkózással tudott nyerni. A 2007-ben világ- és Európa-bajnoki bronzérmes szerbiai Krisztián Fríz elleni összecsapáson az első menetben riválisa ment le térdelőhelyzetbe, Kozák előbb pörgetni próbált, majd gyönyörűen váltott fogást, s fejen átfordítással hozta a szakaszt, a másodikban pedig kiválóan védekezett, ami aranyat ért.

Bácsi és Kozák sikere mellett Lőrincz a norvég Rasmus Tjorsstad legyőzésével lett harmadik, míg a veterán Deák Bárdos Mihály a szintén magyar színekben versenyző Nunajev Juszup felett aratott sikerével szerzett bronzérmet.

"Igazából nem is elsősorban az érmeknek, hanem a fiúk teljesítményének örülök" - nyilatkozta a nap végén az MTI-nek Struhács György szakágvezető. "Bácsi Peti az első meccsén volt kicsit tompább, de aztán nagyon jól birkózott, míg Kozák Pisti lent nagyon eredményes volt. Ugyanakkor külön ki kell emelnem Deák Bárdos Misit, aki egyszerűen elnyűhetetlen, most is remekül versenyzett."

A 74 kg-ban a dán Mark Ö. Madsen, míg a 120 kg-osoknál az ukrán Jevgeni Orlov győzött. Előbbi horvát, utóbbi pedig grúz riválisát győzte le tussal a döntőben.

A verseny szombat késő délutáni megnyitóján Hende Csaba honvédelmi miniszter is jelen volt, s köszöntötte Hatos Gábort, Szombathely olimpiai bronzérmes szabadfogású birkózóját.

A Magyar Nagydíjon vasárnap az 55, a 66 és a 96 kilogrammosok küzdelmeit rendezik meg, s szőnyegre lép többek között a londoni olimpián ezüstérmes Lőrincz Tamás (66 kg) is.