Északi sí-vb

Morgenstern visszatér, Kofler kimaradt az osztrákoknál

  • VNA

A címvédő Thomas Morgenstern ott lesz a síugró világbajnokság normálsánc versenyében, Andreas Kofler viszont nem.

A tréningek után a síugrók számára pénteken este a hölgyek egyéni versenyével kezdődik meg érdemben a val di fiemmei világbajnokság. A férfiak csak szombaton kezdik az első éremosztó számot, igaz a predazzói normál sáncon számukra pénteken este már a selejtező szerepel a programban. A kvalifikáció előtt a csapatvezetőknek ki kellett jelölniük azt a négy főt, aki lehetőséget kap a versenyben. A Világkupával ellentétben ugyanis az északi sí-világbajnokságon nemzetenként csak 4-4 síugró indulhat. Egyetlen kivétel van csupán, amely szerint ha a vb-címvédő is ott van a mezőnyben, akkor ő nem számít bele a nemzeti kvótába. Ezt használják most ki az osztrákok, akik a 2011-es világbajnok Thomas Morgenstern mellett négy ugrót (Schlierenazuer, Loitzl, Kraft, Fettner) nevez(het)tek a versenybe.

Érdekesség, hogy Alexander Pointner szövetségi kapitány ezúttal kihagyta a csapatból a szezon elején két versenyt is megnyerő, de azóta formájából jelentősen veszítő Andreas Koflert. Morgenstern szereplése is kérdéses lehet, hiszen az utóbbi Világkupa versenyeket rosszabb formája miatt kihagyó és inkább a vb-re rápihenő olimpiai bajnok megfázással küzd.A német csapatban is eldőlt, hogy melyik négy versenyző vesz részt a normál sáncos versenyben, itt Werner Schuster szövetségi kapitány a fiatal Andreas Wellingert hagyta ki és inkább druszájának Andreas Wanknak ad lehetőséget.

A ma este hat órakor kezdődő selejtezőben 26 év után újra láthatunk magyar síugrót is a felnőtt világbajnokságon, a kőszegiek ugrója, Szilágyi Ákos ugyanis ott lesz a 65 fős mezőnyben.