Bajnokok Ligája

Nem szabad lesajnálni a Barcát - állítja a Málaga egykori magyar kapusa

  • Szabó Tamás

Négy mérkőzést játszottak ezen a héten a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A magyar labdarúgó válogatott egykori kapusa, Szendrei József a hathárom.hu-nak elmondta, nem lepte meg teljesen az AC Milan sikere a Barcelona ellen és úgy véli, korábbi csapatának, a Málagának nagyon nehéz dolga lesz a visszavágón a Portóval szemben.

Messi

A játéknap legnagyobb meglepetését az AC Milan szolgáltatta, amely odahaza 2-0-ra verte az FC Barcelonát. A magyar válogatott egykori kapusa, az 58 éves Szendrei Józsefet nem lepte meg teljesen az olaszok sikere.

"Arra nem gondoltam, hogy ez lesz a végeredmény, de arra igen, hogy nehéz mérkőzés vár a Barcelonára - mondta a hathárom.hu-nak Szendrei. - A spanyol-olasz futballmúltból indultam ki, és a taljánok évtizedek óta mumusai a hispánoknak. A tavalyi Eb-döntő kuriózumnak számít, mert arra soha nem volt példa, hogy a spanyol válogatott ennyire megverje az olaszt. Úgy vélem, nagyon nehéz dolga lesz a katalán csapatnak a visszavágón. Persze nem szabad lesajnálni a Barcelonát, mert kábé minden huszadik meccsén fordul elő az, amit szerdán láttunk. Ők sem gépek, volt egy rossz napjuk. A világ legjobb csapatával is előfordul, hogy kifog egy rossz napot."

Az Újpest korábbi hálóőre szerint a Bayern Münchenen már nyomokban felfedezhető, hogy a németek öt-hat éve a spanyolok utánpótlás nevelési programja alapján dolgoznak.

Szendrei"Számomra nem volt meglepetés a Bayern győzelme az Arsenal otthonában - mondta Szendrei. - Nem becsülöm le az Arsenalt, évtizedek óta arról beszélnek, hogy remek csapat, de nemzetközi szinten korábban sem nyertek semmit. A Bayern nagyon szervezett, fegyelmezett csapat, nehéz győzni ellene, bárkivel felveszi a versenyt. A németek öt-hat éve átvették a spanyolok utánpótlásképzését és a fiatalabb játékosokon már felfedezhető a hatás. Már nem csak futnak és darálnak, hanem technikásan futballoznak."

A Galatasaray-Schalke párharc rendkívül kiegyenlített, Szendrei egyik csapatra sem merne fogadni.

"Ez a párharc teljesen kiszámíthatatlan - vélekedett Szendrei. - Még jósolni sem mernék, egyik csapat továbbjutása, avagy kiesése sem jelentene meglepetést."

Szendrei az 1987/88-as szezont a spanyol másodosztályban szereplő Málagánál töltötte. Egykori csapata kedden 1-0-ra kikapott Portóban.

"Az 1-0 mindig veszélyes eredmény, mert ha a visszavágón betalálnak a vendégek, akkor a hazai csapatnak már hármat kell rúgnia - fogalmazott Szendrei. - Természetesen van esélye a továbbjutásra a Málagának, de nem lesz könnyű dolga, 50-50 százalékra adnám."

Szendrei József
Született: 1954. április 15., Karcag
Posztja: kapus
Klubok: Szolnoki MÁV MTE (1972-80), Kossuth KFSE (1974-76), Nyíregyháza (1980-81), Újpesti Dózsa (1981-87), Málaga (1987-88), Cádiz (1988-92).
Válogatottság: 10 mérkőzés, az 1986-os világbajnokságon szerepelt, Kanada ellen ő védte a magyar válogatott kapuját.

Számos klasszis játékos alkotja a jelenlegi Málagát, de ez akkor is így volt, amikor Szendrei védte a csapat kapuját. Ketten kiemelkedtek a keretből. Esteban a málagai korszaka előtt tíz szezont az FC Barcelonánál töltött és Juanito, aki két világbajnokságon szerepelt a spanyol válogatottal, eközben pedig a Real Madrid legendás csatára volt - 1992-ben végzetes autóbalesetet szenvedett.

"Mindketten zseniális játékosok voltak - emlékezett Szendrei. - Juanito a rossz tulajdonságaival együtt igazi csapatjátékosként viselkedett. Mindenkit szidott a pályán, mindenkivel agresszív volt, de ahogy vége lett a meccsnek, ő volt az első, aki elnézést kért. Azzal is baja volt, ha nem neki dobtam ki a labdát. A karrierje végén játszott a Málagában, a csapat központi figurája volt. Nagyon megviselt a halála, ő egy igazi legendája a spanyol futballnak és a Real Madridnak."