Európa Liga

A Tottenham, a Newcastle és Hajnalék is idegenben harcolták ki a továbbjutást

Sokáig kiesésre állt a Tottenham a Lyon vendégeként, de végül egy késői góllal ki tudta harcolni a legjobb tizenhat közé jutást az Európa Ligában. Hasonlóan a Sarkantyúsokhoz a Newcastle és a Stuttgart is idegenben biztosította a helyét a nyolcaddöntőben.

Londonban 2-1-re győzött a Tottenham a Lyon ellen, így előnyben volt ugyan, de az idegenben szerzett Umtiti-bombagólra építhettek a franciák is. Rögtön a meccs elején neki is rontottak az angol csapatnak, hogy mihamarabb összehozzák a találatot, ami egyenlítést, de egyben továbbjutást is érhetett volna. Egy kimaradt Lisandro López-lehetőség után ez össze is jött nekik, a 17. percben Grenier szabadrúgására Gonalons érkezett és a hálóba csúsztatott. (1-0)

Tottenham-Lyon mérkőzés az Európa Ligában 2013-ban.

A hazaiak ez után is fölényben maradtak, de kevés lehetőségüket pontatlanul fejezték be, így a szünet előtt egyenlíthetett volna a Spurs, de Holtby is a kapufát találta el. A pihenő után már offenzívebbek tudtak lenni a vendégek, különösen Bale próbálkozott aktívan. A legközelebb egy szabadrúgásnál járt a gólhoz, de Vercoutre ekkor is védeni tudott. Remi Garde ráadásul jó cserékkel stabilizálni tudta a hazaiak védekezését, így bizonyos időszakokban csökkenteni tudta a nyomást a Lyon. A Tottenham jobb híján leginkább átlövésekkel és ívelésekkel próbálkozott, de úgy tűnt, ezekkel sem megy sokra.

Aztán a 90. percben mégis jött a váratlan fordulat, Dembelé egy remek testcsellel lefektette ellenfelét a tizenhatos elől, majd kissé a bal oldalról remek lövéssel a bal alsóba juttatta a labdát. (1-1) Így aztán hiába állt több mint hetven percen át továbbjutásra a Lyon, az angol csapat került a legjobb tizenhat közé.

A Genkben Köteles László kezdő volt, az ellenfélnél, a Stuttgartnál az utóbbi napokban sérüléssel bajlódó Hajnal Tamás a cserepadra került. Ezen a meccsen a Németországban játszott 1-1 után a belga csapat reménykedhetett inkább, de mindkét oldalon voltak lehetőségek az első félidőben. Gól sokáig nem született, de közvetlenül a szünet előtt Boka egy szögletet követően egy össze-vissza pattogó lövéssel betalált, így előnyhöz juttatta a Svábokat. (0-1)

A fordulás után Kötelesnek volt több dolga, a Stuttgartnak jóval több lehetősége volt, és Gentner révén újabb gólt is szerzett. (0-2) Ezzel már komoly bajba került a Genk, amely azonban a kényszer ellenére sem tudta egyértelműen átvenni az irányítást. Ugyanúgy voltak helyzetei a vendégcsapatnak is, ahogy a hazainak. Több gól végül nem született, így Hajnal Tamás csapata jutott tovább. A magyar középpályás nem lépett pályára.

A Metaliszt idegenben gól nélküli döntetlent tudott játszani a Newcastle-lel, így szintén jó esélyekkel várhatta a visszavágót, de a Genkhez és a Lyonhoz hasonlóan pórul járt. A Szarkák egy büntetőből betaláltak, így idegenbeli sikerükkel továbbjutottak.

Európa Liga
A 16 közé jutásért, visszavágók
Olympique Lyon (francia)-Tottenham (angol) 1-1 (1-0)
gólszerzők: Gonalons (17.), illetve Dembele (90.)
Továbbjutott a Tottenham 3-2-es összesítéssel.
Genk (belga)-Stuttgart (német) 0-2 (0-1)
gólszerzők: Boka (45.), Gentner (58.)
Továbbjutott a Stuttgart 3-1-es összesítéssel.
Metaliszt Harkiv (ukrán)-Newcastle United (angol) 0-1 (0-0)
gólszerző: Shola Ameobi (64. - büntetőből)
Továbbjutott a Newcastle 1-0-s összesítéssel.