Északi sí-vb

Még eretnek gondolat az északi összetett a hölgyek számára

  • VNA

Egy neves német szakember szerint jelenleg nem reális elképzelés, hogy az igencsak embert próbáló északi összetettben hölgyek is versenyezzenek.

A szerdán az olaszországi Val di Fiemmében elkezdődő északi sí-világbajnokság kapcsán különös, de egyben jogos szakmai kérdést tettek fel a német síszövetség (DSV) egyik vezetőjének, Hermann Weinbuchnak. A korábban északi összetettesként versenyző, majd szövetségi kapitányként is dolgozó szakembert arról faggatták az újságírók, hogy vajon a női síugrás "farvizén" előbb-utóbb lesznek-e versenyek a gyengébbik nem számára északi összetettben is. "Általánosságban véve nincsen semmi kifogásom ellene. De azt mindenkinek tudnia kell, hogy ez egy nagyon nehéz sportág. Ezt pedig eddig csak a férfiak tudták tisztességesen csinálni" - nyilatkozta az 52 esztendős német szakember.

Az amerikai Lindsey Van 2009-ben a női síugrás első világbajnoka lett Liberecben - vajon mikor lesz követője északi összetettben?

A kérdés azért vetődhetett fel, mert a női síugrás 2009-ben a libereci vb-n már felkerült a versenyprogramba (pénteken este Val di Fiemmében pedig már harmadszor avatnak világbajnokot ebben a szakágban), ráadásul a gyengébbik nem képviselői a 2014-es szocsi olimpián is szerepelni fognak. Ezzel párhuzamosan nyilván többekben felvetődhet a gondolat, hogy előbb-utóbb lesznek olyan bátor síugrók hölgyek is, akik a jóval vékonyabb sífutó lécre is ráállnak majd.

A német szakember a most a vb-programba felvett - az egyik váltó viadalt felváltó - csapat sprint kapcsán sem rejtette véka alá markáns véleményét, amely szerint nem ért egyet a világbajnoki lebonyolítással. "Én is tagja vagyok annak a sportági szakbizottságnak, amely döntött a javaslatokról. Azt szerettem volna elérni, hogy ebben a számban minimum két csapatot nevezhessen minden ország. Sajnos nem sikerült ezt az elképzelést végigvinni" - sajnálkozott Weinbuch, amiért így a március másodikán sorra kerülő csapat sprint versenyben várhatóan csak 10-12 csapat vehet részt Val di Fiemmében - a duplája helyett.

A német csapat számára viszont talán most sokkal aggasztóbb Tino Edelmann helyzete, aki a február elején Szocsiban rendezett Világkupa versenyen szedett össze vírusos megfázást, aminek a következtében egészen keddig nem is tudott sífutó edzéseket végezni és így kérdés, hogy szerepelhet-e a pénteki normál sáncos egyéni versenyen.