Bajnokok Ligája

Mire megy a Bayern az Arsenal otthonában?

  • Varró Péter

A héten folytatódnak a küzdelmek a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőiben, a keddi napon a tavalyi döntős Bayern München a 2006-os finalista Arsenal otthonába látogat, míg a 2004-es győztes Porto az idei kiírás egyik meglepetéscsapatát, a Málagát fogadja.

Porto - Málaga

Nehéz "belőni" a portugál bajnok és a spanyol csapat mérkőzését, hiszen a két fél még soha nem találkozott egymással, ráadásul a csoportkörben mutatott teljesítményükből sem igen tudunk messzemenő következtetéseket levonni. A fogadóirodák szorzóit segítségül hívva megállapíthatjuk, hogy a keddi mérkőzés favoritja a hazai pályán játszó Porto csapata, hiszen Vítor Pereira együttesének sikerére 1.80-as szorzón lehet fogadni, míg a vendéggyőzelemmel akár 5 és félszeres pénzt is lehet nyerni. Ez a méretes különbség annak fényében mindenképpen érdekes, hogy a Málaga negyedmagával egyetemben veretlen az idei Bajnokok Ligája kiírásában. Manuel Pellegrini legénysége a Milan, a Zenit és az Anderlecht előtt végzett csoportjának élén, míg a Porto a PSG, a Dinamo Kijev és a Dinamo Zagreb alkotta négyesben zárt a második helyen.

Pellegrini és csapata a Porto ellen is bravúrra készül

Tudtad?
- A 2004-es győztes Porto immáron a 10. alkalommal veszt részt a BL egyenes kieséses szakaszában
- A sárkányok legutóbb 5-1-re tudtak nyerni odahaza spanyol csapat ellen, a 2010/11-es idényben a Villarrealt ütötték ki az EL-ben
- A Porto spanyol csapatok elleni mérlege: 37 meccs, 12 győzelem, 5 döntetlen, 20 vereség

- Pereira mester minden bajnokin (!) ugyanazzal a védelemmel állt fel, amellyel kedden is teszi
 
- A Málaga először szerepel a BL-ben
- Az andalúzok egyetlen nemzetközi vereségüket a 2002/03-as szezonban a Boavistától szenvedték el
- Martin Demichelis és Lucho Gonzalez korábban csapattársak voltak a River Plate együttesében

A chilei szakembernek kivételesen "jó dolga" lesz, hiszen közel a legerősebb csapatát küldheti pályára, mivel a védő Eliseu az egyetlen játékos, akinek játékára semmi esély nem mutatkozik. Duda és Jesús Gomez szereplése ugyan kérdéses, de a Bilbao elleni mérkőzést (1-0) kihagyó Martin Demichelis szinte biztosan visszatér a csapatba. A Málaga középpályáján Toulalan és Camacho is szóhoz juthat, míg előttük Joaquín, Isco, Portillo és Saviola vagy Cruz szervezheti a játékot. Ennek tükrében nem csodálkozhatunk azon, hogy Pellegrini mester bizakodva várja a keddi összecsapást. "Kétlem, hogy nagy meglepetések születnének, ez a párharc 180 perc alatt dől majd el. Egy nagyon erős csapattal kerültünk szembe, de mi is megmutattuk, hogy helyünk van a Bajnokok Ligájában. Ugyan a futballban bármi megtörténhet, de véleményem szerint ennek a párharcnak Málagában kerül pont a végére." - vázolta fel elképzeléseit a spanyolok vezetőedzője, aki szerint a szurkolók azt láthatják majd kedd este az Estadio do Dragaóban, amit az elmúlt években megszokhattak a kék-fehérektől. "A Portónak jó néhány nemzetközi szintű támadójátékosa van, akik mindig győzelemre játszanak. Nagyon sok erős pontjuk van. A szurkolóink mindig támogatták a csapatunkat, ezt pedig úgy tudjuk meghálálni, hogy játszunk egy fantasztikus Bajnokok Ligája-mérkőzést. A Málaga soha nem taktikázik az eredménnyel és soha nem változtat a stílusán" - mondta Pellegrini, akinek fiait több ezer fanatikus kíséri el a portugál városba. Tény, a Málaga az idei BL-szezon meglepetéscsapata, így a portugáloknak fel kell kötni a nadrágjukat, ha tovább akarnak jutni.

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

A Portónak egy nappal több jutott pihenésre, mint a Málagának, hiszen soros bajnokiját már péntek este lejátszhatta. A Beira Mar ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen nem, de a keddin már pályára léphet a fiatal támadó, James Rodriguez is. Vitor Pereira mester kollégájához hasonlóan szinte teljes csapatot küldhet pályára, az argentin Lucho Gonzálezzel, a portugál Joao Moutinhóval és a kolumbiai Jackson Martinezzel a fedélzeten. Az egyetlen komoly hiányzó a sérült Steven Defour lesz majd a hazaiaknál.

A sárkányok vezetőedzője a chilei szakemberhez hasonlóan dicsérte az ellenfelet. "Noha az andalúzoknál akadnak olyan futballisták, akik hajlamosak ingadozó teljesítményt nyújtani, én csodálom a Málagát, mint csapatot" - kezdte értékelését Vitor Pereira. "A Málaga a csoportkör során legyőzte a Milant, negyedik a spanyol bajnokságban, tehát bizonyítja, hogy kiváló minőséget képvisel. A spanyolok képesek kezdeményezni, de akkor is nagyon veszélyesek, ha a gyors kontrákra rendezkednek be. Ez majd az edzőjük döntése lesz, aki már sok mindent letett az asztalra pályafutása során. Ha úgy tudunk játszani ezen a mérkőzésen, mint tettük az a közelmúltban, akkor megnyerhetjük a találkozót. Hozzászoktunk ahhoz, hogy uraljuk a játékot, domináljuk a mérkőzést és gólokat szerezzünk. Erre készülünk kedden is, szeretnénk nagy nyomás alatt tartani az ellenfelünket" - mondta a portugálok mestere.

Porto - Málaga
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény Porto @1.83 Döntetlen @3.71 Málaga @5.50
Hendikep Porto -1 @2.40 Málaga+0@3.78 Málaga +1@1.65
Gólok 2,5 alatt@1.78 2,5 felett@2.18 Mindkét csapat szerez gólt@2.07
Kedd 20:45, Porto, Estadio do Dragao, JátékvezetőMark Clattenburg
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1382390 

 

Wenger tekintete jól tükrözi az Arsenal jelenlegi helyzetét / AFP

Arsenal - Bayern München

A londoni sztárcsapat és a német rekordbajnok ütközetétől a semleges szurkolók nagy része látványos küzdelmet és gólokat vár, csakúgy mint a fogadási szakértőnk. Nem véletlen mindez, hiszen két olyan csapat néz szembe egymással, amely elsősorban attraktív támadójátékával és nem pedig betonbiztos védekezésével nyeri meg a meccseit. A német sztárcsapat ugyanakkor idén nem csak elöl, hanem hátul is elképesztően teljesít, hiszen Jupp Heynckes együttese mindössze hét gólt kapott a Bundesliga eddigi 22 fordulója alatt - igaz, a BL-ben hat találkozón szedett be ugyanennyit. Az idei szezonban látottak alapján ennek a párharcnak a bajor csapat az esélyese, ami a fogadóirodák szorzóin is egyértelműen észlelhető. Noha az Emiratesben az Arsenal képes lehet nála nagyobb játékerőt képviselő csapatok orra alá borsot törni, a bukmékerek ennek ellenére közel négyszeres pénzt fizetnek egy esetleges angol győzelemért.

Tudtad?
- A két csapat eddig négy alkalommal találkozott egymással a BL-ben, de az Arsenal csak egy győzelmet aratott
- Az utolsó találkozó a 2004/2005-s idényben volt, a nyolcaddöntőben a Bayern München ment tovább 3-2-es összesítéssel
- Olivier Giroud-nál több gólpasszt (4) csak Zlatan Ibrahimovic (5) jegyzett a csoportkörben 
- Lukas Podolski háromszor találta el a kaput a BL-ben, mind a három kísérletből gól született
- A Bayern Münchenben kilenc játékos szerzett gólt a csoportmeccsek során
- A bajorok engedték a legkevesebb lövést az ellenfeleknek, számszerint 17-et
- A Bayern utoljára 2001-ben tudott nyerni Angliában, akkor a negyeddöntőben a Manchester Unitedet győzte le 1-0-ra. Később megnyerte a sorozatot.
- Manuel Neuer egy speciális, négyujjú kesztyűben véd majd az Emiratesben ujjsérülése miatt 

A magas oddsok részben annak is köszönhetőek, hogy az Ágyúsok a hétvégén óriási meglepetésre saját pályájukon szenvedtek vereséget a másodosztályú Blackburn gárdájától, így búcsúzni kényszerültek az FA-kupa küzdelmeitől. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagy valószínűséggel idén sem nyer semmit az Arsenal, hiszen a bajnokságban a negyedik hely megszerzése is komoly kihívásnak tűnik, a hazai kupasorozatokból már kiesett, a Bajnokok Ligájában meg akad néhány alakulat, amely jóval erősebb nála. Mivel Arséne Wenger irányításával utoljára 2005-ben sikerült valamilyen trófeát nyernie a csapatnak, ismét felerősödtek a francia mestert kritizáló vélemények, amit a gall menedzser mintha egyre kevésbé tolerálna. Ennek jele lehet, hogy Wenger kisebb botrányt okozott a BL-meccs előtti sajtótájékoztatón, amikor oda nem illő módon intett fegyelemre egy-két újságírót (a fenti videón látható az eset).

Az Ágyúsok a rossz főpróba ellenére mindent megtesznek a jó eredmény eléréséért, persze más választásuk nem is lehet. Kieran Gibbs sérülése miatt Wengernek át kell alakítani a védelmet, így Thomas Vermaelen húzódhat ki a baloldalra, míg a hátsó alakzat közepén Koscielny és Mertesacker takaríthat. A januárban a Málagától szerződtetett Nacho Monreal kimaradt a keretből, mivel a kiírás értelmében egy játékos csak egy csapatban léphet pályára egy BL-szezonban, a spanyol ősszel pedig már ellőtte ezt a "lehetőséget". Az Arsenal-szurkolók elsősorban a támadótriótól, a Podolski, Walcott, Cazorla hármastól várják a csodát, Wenger pedig abban reménykedik, hogy gyorsan túlteszi magát a csapat a hétvégi fiaskón. "Sajnos a kupameccs nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de most már semmi mással nem szabad foglalkoznunk, csak hogy jól teljesítsünk kedden. Elsőként újra fel kell építenünk az önbizalmunkat, mert ezúttal nem a Blackburnnel csapunk össze, hanem a Bayern Münchennel, amely ellen szükségünk lesz a magabiztosságra. A szombati mérkőzést megelőzően jó formát mutattunk, jól játszottunk a Sunderland ellen, a csapat boldognak tűnt, tele hittel, de sajnos nem tudtuk ezt az állapotot fenntartani. El kell felejtenünk azt a találkozót. A saját erősségeinkre kell összepontosítanunk és nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a párharc is két mérkőzésből áll. Kulcsfontosságú lenne, hogy ne kapjunk gólt. A 0-0-s eredmény nem lenne katasztrófa, de természetesen meg fogunk próbálni gólokat szerezni" - mondta hétfőn az Arsenal menedzsere.

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

Az angolokkal ellentétben nincs oka az aggodalomra a Bayern Münchennek, hiszen a szezon elejétől káprázatos teljesítménnyel rukkol elő. A bajorok toronymagasan vezetik a Bundesligát és a BL-ben is az egyik legnagyobb favoritnak számítanak, ám ezek ellenére sem vehetik fél vállról az Arsenal elleni találkozót. A németek soraiban a pénteki találkozóval ellentétben ezúttal ott lehet a spanyol Javi Martinez, viszont Pizzaro és Badstuber sérülése miatt kihagyja a találkozót, Jerome Boateng pedig eltiltása miatt lesz csak nézője a rangadónak.

Ribéry és Robben is elszántan készül a kedd esti találkozóra / AFP

"Az Arsenal egy veszélyes csapat, különösen a támadásaikra kell figyelnünk, de úgy vélem, hogy a hátsó alakzatuk sebezhető. Nagyon jó játékosaik vannak, ezért észnél kell lennünk" - nyilatkozott Philim Lahm csapatkapitány a találkozót megelőzően. "Az Arsenal megtalálta a saját ritmusát az elmúlt hetekben, nagyszerű csapata van, amely nagyon jól játszik előre. Óvva intenék mindenkit, hogy alábecsülje ezt az együttest" - ezt már Jupp Heynckes, a bajorok szezon végén távozó vezetőedzője tette hozzá.

Az biztos, hogy a németek kulcsemberei igen elszántan készülnek a keddi találkozóra, nagyképűsködésnek egyelőre jelét sem lehet látni a játékosokon. Persze, a müncheniek tanulhattak a hibákból, hiszen a BATE elleni idegenbeli csoportmeccsen saját bőrükön tapasztalhatták, mi történik akkor ha az összpontosítás kisebb mértékű a kelleténél...

A 20.45 perckor kezdődő Arsenal - Bayern München mérkőzésről a hatharom.com élő szöveges tudósítással jelentkezik!

Arsenal - Bayern München
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény Arsenal@4.12 Döntetlen@3.70 Bayern München@2.02
Hendikep Arsenal +1@1.50 Arsnenal +0,5 @1.97 Bayern München -1@2.80
Gólok 2,50 alatt@2.10 2,5 felett@1.83 Mindkét csapat szerez gólt@1.67
Kedd 20:45, London, Emirates, Játékvezető: Svein Oddvar Moen
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1382385