MLSZ

72 pályát építettek 2012-ben

Az Országos Pályaépítési Program első évében 72 modern, műfüves pálya épült fel Magyarországon. Hamarosan több mint ötven újabb helyszínen kezdődhet meg az építkezés, márciusban pedig jön a negyedik ütem pályázati kiírása.

Az MLSZ elnöksége és küldöttközgyűlése által 2011-ben elfogadott, tíz évre szóló stratégia egyik legfontosabb célkitűzése a tömegbázis szélesítése. A szövetség az elmúlt év elején a tömegesítés érdekében indította el pályaépítési- és felújítási programját, melynek első eredményei mára kézzelfogható valósággá váltak. A program sikerét nemcsak az elkészült pályák növekvő száma jelzi, hanem az is, hogy egyre több település jelzi építési igényét, és kapcsolódik be a projektbe - olvasható az mlsz.hu-n

A pályaépítési programot megelőzően, a társasági adótámogatási pályázatok során jellemzően azok a sportszervezetek részesülhettek előnyben, amelyek első- vagy másodosztályban szerepelnek, illetve akadémiát működtetnek, ugyanakkor fontos, hogy a szegényebb településeken is minőségi pályák épüljenek. Az MLSZ elnöksége azért indította be a társasági adóbevételek segítségével saját pályaépítési programját, hogy a TAO-program keretében támogató megszerzésére nem képes kisebb települések, sportszervezetek részére is megnyíljon a futballpályák építésének lehetősége.

A pályákat jellemzően már meglévő sporttelepek, iskolák közelében hozzák létre, a minél jobb kihasználtság érdekében. A mai követelményeknek megfelelő műfüves, palánkkal, labdafogó hálóval körülvett és elektromos világítással ellátott, 12x24 és 20x40 méter méretű futballpályák több funkciót is be tudnak tölteni, szabadidős sportolásra ugyanúgy alkalmasak, mint egyesületek vagy iskolák sportprogramjának segítésére.