Karrier

Szörnyű, hogy sportolóként megöregszik az ember - Fábián László

Hétfőn lesz ötvenéves Fábián László olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó.

Fábián

Az olimpiai csapatverseny utolsó magyar aranyérmes triójának tagja az MTI felvetésére, miszerint a kerek évforduló jó alkalom lenne arra, hogy mérleget készítsen, úgy reagált: csak akkor tesz ilyet, ha valami véglegesen lezárul az életében.

"Nekem eddig egy ilyen korszakom volt, az 1971. szeptember 1. és 1996. szeptember 1. közötti időszak, vagyis attól kezdve, hogy leigazolt a Bp. Honvéd addig, amíg 25 év után elköszöntem a klubtól. Az öttusázást 1994-ben hagytam abba. Összegezni ezt az időszakot lehet" - mondta, hozzátéve: bízik benne, hogy lesznek még feladatok az életében. - Az azonban biztos, hogy öt diploma megszerzése után iskolapadba már nem fogok ülni."

Fábián László párbajtőrvívásban is jeleskedett, 1989-ben országos bajnokságot is nyert, sőt olimpián a magyar vívó válogatottban is szerepelt, de mégiscsak az öttusa számított a fő sportágának, ebben volt egy korszak egyik meghatározó alakja. Az öttusás évekre visszatekintve csak amiatt szomorú, hogy abba kellett hagynia.

"Hiányzik a közeg, a barátok, az utazások, az eredmények, a játékosság, ugyanis a sportot játéknak tekintettem, élveztem. Szörnyű, hogy sportolóként megöregszik az ember. Bevallom, boldog lennék, ha ma is a páston vagy az uszodában lehetnék." - mondta.

Talán nem véletlen, hogy ezt a két számot hozta fel példaként, mivel ez volt a két kedvence.

"Bizonyára freudi elszólás volt, hogy nem a futópályát említettem..." - tette hozzá tréfásan.

A legnagyobb sikerei felelevenítésekor nem az olimpiai győzelmet nevezte meg, hanem az 1981-es Ifjúsági Barátság Versenyt, amelyen negyedik lett, illetve az 1982-es csapatbajnokságot, amelyet megnyert a Honvéd.

"Ennek a csapatnak már én is tagja voltam a "nagy öregek", Császári Attila, Kancsal Tamás és Buzgó József mellett. A pályafutásom elején történt, és azért volt fontos, mert akkor hittem el, hogy az öttusában is lehet keresnivalóm. Az úszás után hamar befogadtak az öttusázók, viszonylag gyorsan jöttek az eredmények, és akkor döbbentem rá, hogy ebből még bármi lehet. A sok érem között, amit szereztem, magasan a legfényesebb az olimpiai arany, de számomra ugyanolyan kedves minden Eb- vagy vb-érem, meg az öt egyéni országos bajnoki címem, nehéz kiemelni bármit is."

Mindehhez hozzátette, hogy olimpiacentrikus országban az olimpiai arany a legértékesebb, de a szíve az 1989-es budapesti világbajnoki győzelemhez húz:

"Fantasztikus volt a hangulat, a rendezés, no meg a hatalmas közönség."

A mai öttusát illetően azt mondta, örül annak, hogy a változtatások a sportág látványosabbá tételét célozzák, de a tempót egy kicsit gyorsnak tartja.

"A döntések alátámasztására tapasztalatok, tesztversenyek kellenének. Az eddigi változtatások, a lézerpisztolyos lövészet vagy a kombinált szám bevezetése szerencsésen beváltak, de átgondoltabban kellene a szabályokat változtatni. Nekünk, akik értjük a sportágat, érthetőek a változások, de nem magunknak csináljuk az öttusát. Kíváncsi vagyok, hogy egy laikus sportszerető mit mond róla. Nem a régi öttusával akarom összehasonlítani, mert annak nincs értelme, csupán tudni akarom: érti-e a lényegét, szépségét mindenki annak, amit lát." - nyilatkozott Fábián László.

Elmondása szerint az 1994-től, illetve 1996-tól kezdődő időszak - az öttusázás után még két évig vívott - komoly felkészülés volt számára arra, amit mások már húszévesen elkezdenek: dolgozott multi cégnél, önkormányzatnál, az állami szektorban, majd saját cégeinél, és próbálta utolérni azokat, akiknek már gyakorlatuk volt a civil életben. Fábián László januártól a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója.

"A magyar sportban ennél magasabb tisztségbe nem is álmodhattam volna magam, sőt, talán erre a posztra sem. Nagy öröm és felelősség, hogy rám bízták ezt a feladatot. Szeretném, ha ezen a területen is maradandó nyomokat hagynék magam után, még ha ez érmekben nem is mérhető - mondta. - A MOB-nak megnövekedett a szerepe, és a mi hozzáértésünkön múlik, miként tudunk élni azzal a leehetőséggel, hogy az állam kiemelten kezeli a sportot.

Hozzáfűzte: most készítik az "alapfelmérést" arról, hány egyesületben, szakosztályban mennyien sportolnak, ehhez tudják majd mérni az elmozdulást.

"Ha mondjuk egy év múlva többen és jobb körülmények között sportolhatnak, az már eredménynek tekinthető. A sport több pénzt kap a kormánytól, ennek meg kell, hogy legyen az eredménye" - szögezte le.