Olimpia 2020

Rogge nem lepődött meg a nemzetközi felháborodáson

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nem lepődött meg azon, hogy világszerte felháborodással fogadták a szervezet végrehajtó bizottságának keddi döntését, mely szerint a birkózás 2020-tól lekerül az olimpia műsoráról.

"Számítottunk a heves reakciókra, s tudtuk, hogy kritizálni fogják a határozatot, bármelyik sportágat is választjuk" - mondta a belga sportvezető szerdán Lausanne-ban.

Rogge hozzátette, már felvette a kapcsolatot Raphael Martinettivel, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnökével, akivel rövidesen egyeztetni fog.

"Megegyeztünk, hogy az első lehetséges alkalommal találkozunk és tárgyalni fogunk" - nyilatkozta a NOB elnöke, s jelezte, véleménye szerint a FILA jól reagált a sportágát érintő kedvezőtlen hírekre. Rogge szerint a nemzetközi szövetség mindent meg fog tenni azért, hogy a birkózás végül mégis visszakerüljön a 2020-as nyári játékok programjába.

A NOB végrehajtó bizottsága május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett sportágat, ugyanis három hónap múlva a megüresedett helyre a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - és a birkózás közül választ majd egyet.

A végrehajtó bizottság indítványáról a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz. Akkor dől el az is, hogy mely város rendezheti majd a hét év múlva esedékes nyári játékokat.