NBA

Kevin Duranték váratlan pofonba szaladtak

Kedden hat mérkőzéssel folytatódott az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) alapszakasza. A játéknap meccsét Salt Lake Cityben rendezték, ahol a Utah csúnyán elkalapálta a tavalyi finalistát.

Russel Westbrook

Utah-Oklahoma City
109-94

Salt Lake Cityben sohasem mehet biztosra az ember, kedden ezt a Thunder is megtapasztalhatta, Kevin Duranték ugyanis nagy verést kaptak a Jazz otthonában. Mindezt ráadásul úgy, hogy a vendégek az elmúlt négy mérkőzésükön egyaránt legalább húszpontos különbséggel nyertek.

A Jazz ellen viszont esélye sem volt Kevin Durantéknek, még akkor sem, a harmadik negyedben szorossá tudták tenni a meccset, ugyanis a záró etapot a hazaiak egy 18-4-es rohanással kezdték, ami sorsdöntőnek bizonyult.

Kevin Durant és Russel Westbrook hozta a kötelezőt (33 és 22 pont), viszont a csapattársak képtelenek voltak fellépni a két sztár mellé. A másik oldalon a magasemberek vitték a prímet, Al Jefferson 23 ponttal zárt, Paul Millsap pedig dupla-duplát ért el, ráadásul a cserék is kitettek magukért.

Toronto-Denver
109-108

Érdekes módon könnyű sikerre számíthatott a Raptors a Nuggets ellen, hiszen a vendégeknél a Gallinari-Iguodala-Chandler trió nem léphetett pályára. Ennek ellenére az első félidőben hiába húzott el többször is tíz ponttal a Toronto, a Denver mindig vissza tudott kapaszkodni a meccsbe, sőt, a végén már a vendégek vezettek. Szűk öt másodperccel a vége előtt aztán jött Rudy Gay (aki az egész mérkőzésen faultproblémákkal küzdött), és megszerezte a győztes duplát a kanadaiaknak.

Több meghatározó játékos hiányában Ty Lawsonnak volt nagy meccse a Raptors ellen, az irányító 29 pontot termelt, a másik oldalon pedig DeMar DeRozan és Rudy Gay volt a döntő faktor, előbbi 22, utóbbi pedig 17 egységet rámolt be.

Miami-Portland
117-104

Komoly blamát sikerült elkerülnie a Miaminak, amely a fiatal Portlandet fogadta kedden. Történt ugyanis, hogy a Blazers az első félidőben tíz ponttal is vezetett, viszont a vendégeknek nem igazán volt ellenszere a Heat nagy hármasára, így Jamesék könnyedén fordítottak.

Érdekesség, hogy a Király 30 ponttal zárt, ezt a bűvös számot pedig sorozatban hatodik mérkőzésén érte el. No persze a többieket sem kellett félteni, hiszen Bosh még Jamest is überelte 32 pontjával, míg Dwyane Wade is 22-t tett a közösbe. A másik oldalon az újonc Damian Lillard bizonyult a legjobbnak 33 pontjával, míg LaMarcus Aldridge 29 egységgel zárta találkozót.

Memphis-Sacramento
108-101

Viszonylag könnyedén hozta a kötelezőt a Memphis kedden, hiszen a Grizzlies hazai pályán múlta felül a Sacramentót. Igaz, a vendégek a félidőben még egészen jól tartották magukat, a harmadik negyedet azonban nyolc ponttal nyerte a Memphis, az így kialakuló 11 pontos előny pedig bőven elég volt a W elkönyveléséhez.

Kiváló egyéni teljesítményekben ezen a találkozón sem volt hiány, Marc Gasol 24, Mike Conley 22, míg Tony Allen 19 ponttal zárt. A vendégeknél Tyreke Evans és DeMarcus Cousins remekelt, ketten összesen 43 pontot tettek a közösbe.

Golden State-Houston
107-116

Igazi nyugati rangadót nyert a Houston, hiszen James Hardenék Oaklandből távoztak győztesen. A pontgazdag találkozón a két középső negyedet fölényesen nyerték a vendégek, köszönhetően annak, hogy a Warriors kezdője nem igazán remekelt.

Stephen Curry és Klay Thompson 49 pontján kívül ugyanis a többiek összesen 25-öt termeltek, ráadásul a kispadon Jarrett Jacken kívül senki sem tudta pótolni a gyengélkedőket. A vendégeknél viszont mindenkinek ment a játék, heten is kétszámjegyű eredménnyel végeztek.

Los Angeles Lakers-Phoenix
91-85

Rendkívül fordulatos mérkőzésen van túl a Los Angeles Lakers, végeredményben azonban jó szájízzel távozhattak a drukkerek a Staples Centerből, hiszen Kobe Bryanték szállították a kötelező győzelmet. A helyzet viszont nem volt ilyen egyszerű, mivel a nagyszünet után csúnyán beragadt a Lakers, amely mindössze 9 pontot tudott szerezni 12 perc alatt. A hajrá viszont sokkal jobban sikerült a hazaiaknak, így a Los Angeles 25-28-as mérleggel áll.

Érdekességképpen ezen a találkozón nem egy pozitív, sokkal inkább egy negatív egyéni teljesítményt emelünk ki először, hisze Kobe Bryant mindössze négy ponttal zárta a Suns elleni meccset. Dwight Howard azonban elemében volt, a domináns center 19 ponttal és 18 lepattanóval járult hozzá csapata sikeréhez. A másik oldalon Michael Beasley 18 ponttal hálálta meg a növekvő játékperceit, Jermaine O’Neal pedig régi önmagát idézve dupla-duplával, 12 ponttal és 13 lepattanóval zárt.

NBA
Alapszakasz, 102. játéknap
Toronto-Denver 109-108
Miami-Portland 117-104
Memphis-Sacramento 108-101
Utah-Oklahoma City 109-94
Golden State-Houston 107-116
Los Angeles Lakers-Phoenix 91-85