Olimpia 2020

A birkózás élő legendája szerint az orosz dominancia áll a háttérben

megosztom

Alekszandr Karelin, többszörös olimpiai és világbajnok orosz birkózó hazája elleni lépésnek tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntését, amely a birkózás kivételét ajánlja a 2020-as programból.

Alekszandr Karelin, többszörös olimpiai és világbajnok orosz birkózó hazája elleni lépésnek tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntését"Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de nyilvánvaló a NOB döntésének háttere. A szovjet és orosz birkózók az olimpiákon 77 aranyérmet szereztek. Érthető, hogy ez sokaknak nem tetszett" - mondta a Vesz szport nevű orosz hírügynökségnek a háromszoros olimpiai bajnok és kilencszeres világbajnok orosz birkózó. Karelin szerint az orosz sportolók dominanciája és a nemzetközi birkózó szövetség, a FILA álláspontja együtt befolyásolták ezt az olimpiai felépítményt szétromboló döntést.

Georgij Brjuszov, az Orosz Birkózó Szövetség alelnöke azt hangoztatta, hogy Oroszország számára ez nemcsak egy sportág, hanem történelem, és örökség. "Ivan Buddobnov, Anatolij Parfjonov, Alekszandr Karelin, vagy Buvajszar Szajtyijev nevét mindenütt ismerik a világban" - idézte a vezető szakembert a championat.com internetes oldal. 

Dmitrij Mindiasvili, a grúz származású neves szakember, egykori birkózóbajnok a Szportekszpressz című újság internetes oldalán hevesen reagált. Az idős szakember abszurdnak nevezte a döntést és úgy fogalmazott: "akkor vegyük le a napot is az égboltról!" Szerinte a birkózás kizárását követően az olimpiai játékokat is meg lehetne szüntetni. 

"Szerintem ez lehetetlen. A birkózás az egyik legősibb sportág és nem szabad megfosztani a nézőket ettől a látványos sporttól" - vélekedett az RBK orosz hírügynökségnek nyilatkozva Anatolij Margijev, a moszkvai CSZKA sportklub birkózó szakosztályának vezetőedzője. A szakember a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok aranyérmesének, Szamal Otarszultanovnak az edzője is egyben.

Dmitrij Rogozin, a szókimondásáról ismert orosz miniszterelnök-helyettes a Golosz Rosszijinak nyilatkozva kijelentette, hogy doppingvizsgálatnak kellene alávetni a NOB tisztviselőit, akik felvetették a birkózás kizárásának lehetőségét az olimpiai játékokról.

A Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági lapnak a NOB-hoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrásai azt állították, hogy a NOB döntése mögött egyrészt a FILA elnökének, Rafael Martinettinek a politikája, másrészt Mihail Mamiasvili, az Orosz Birkózó Szövetség elnökének viselkedése állhat.

Oroszország számára hatalmas érvágás lenne a birkózás kizárása az olimpiáról. Tavaly Londonban az orosz birkózók 11 érmet szereztek.

megosztom