Heti 6:3

Minden bűzlik a futballban, Erdei végre bunyózik, Usain Bolt az NBA-ben próbálkozik

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Erdei

Heti hatos

Erdei visszatér és mindjárt két meccset is kaphat

Február 4-én bejelentették, hogy közel két év kihagyás után ismét ringbe lép Erdei Zsolt. A magyar ökölvívó március 30-án Monte-Carlóban az orosz Gyenyisz Gracsovval találkozik - ezt megelőzően legutóbb 2011. júniusában Byron Mitchellel csapott össze. A 38 éves magyar öklöző profiként eddig 33 mérkőzést vívott és valamennyit megnyerte, de az utóbbi időben az is felmerült, hogy felhagy a profi bunyóval. Nem mondhatni, hogy ideális időszakot hagyott maga mögött, balszerencsés sérülések és magánéleti problémák sújtották Erdeit. A mostani visszatérés tehát több szempontból is örömteli, ráadásul siker esetén a következő meccs is tuti, Madár július 13-án az Edwin Rodriguez-Ezequiel Osvaldo Maderna találkozó győztesével találkozna.

magyarNézők nélkül teszteltek

Zárt kapus meccsel melegített zárt kapus mérkőzésre a magyar labdarúgó-válogatott. Egervári Sándor együttese szerdán a törökországi Belekben Fehéroroszország ellen lépett pályára. A mérkőzés annyira barátságos volt, hogy egyetlen néző sem látta az 1-1-re végződő 90 percet. A körülményeket tekintve tehát remekül modellezték a márciusi románok elleni világbajnoki-selejtezőt, amikor majd az üresen kongó Puskás Ferenc Stadionban kell maradandót alkotni. Viszont a játékra nézve már volt kifogása a szövetségi kapitánynak, aki szerint illett volna győzelemmel zárni a fehéroroszok elleni csendes csatát.

Szalai Ádám rekordot döntött

A Mainz 1-1-re zárt az Augsburg otthonában a német labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában. Önmagában erre a hírre még nem fut össze a nyál az ember szájában, de ha hozzátesszük, hogy a vendégek gólját Szalai Ádám szerezte, akkor már érdekesebb a sztori. Pláne, ha kiderül,  a 25 éves csatár ezzel rekordot döntött, korábban ugyanis még egyetlen magyar futballistának sem sikerült a Bundesliga élvonalában egy szezonon belül 11 gólnál többet szereznie. Szalai tehát továbbra is húzónév a Mainzban, és a Bundesliga góllövőlistáján is előkelő helyen áll, csupán két találattal előzi meg őt a Kiessling, Lewandowski, Mandzukic trió.

Manchester United után NBA

BoltUsain Bolt sokoldalú figura. A világ leggyorsabb sprintere nyáron a Manchester United szélsőjátékát szerette volna felturbózni, most pedig az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, vagyis az NBA All Star-gáláján virítana. A jamaicai atléta a Houstonban sorra kerülő kosárfesztivál egyik betétprogramjában, a "celebmérkőzésen" lép majd pályára és tervei szerint zsákolni szeretne. Látszik, hogy az olimpia óta háttérbe szorult Bolt életében az atlétika, ugyanis szombaton egy kisebb kingstoni versenyen csupán harmadik lett a programjában ritkán szereplő 400 méteren. Ettől függetlenül továbbra is ő a világ leggyorsabb sprintere.

Utolsó esély

Az angol labdarúgó-válogatott tagjai felajánlották segítségüket Paul Gascoigne-nak, a huzamos ideje alkoholproblémákkal küzdő egykori futballsztárnak. A nemes gesztusra egyelőre nem reagált a kilencvenes évek angol klasszisa, de alighanem jól esően nyugtázta Steven Gerrardék ajánlatát. Roy Hodgson szövetségi kapitány hozzátette, biztos benne, hogy Gascoigne-nak jót tesz a nemzeti csapat támogatása. Ha már számos elvonókúra csődöt mondott, akkor talán tényleg az utolsó esélyt kapta meg Gazza.

Húsz millió egy kártyáért

A hírek szerint 92 ezer dollárért (mintegy húszmillió forintért) kelt el egy igen ritka, 148 éves amerikai baseballkártya egy árverésen szerdán az amerikai Maine államban. A vicc pedig az, hogy eredeti tulajdonosa néhány régi Coca-Colás dobozzal és egy pár tölgyfa székkel együtt kevesebb mint száz dollárt fizetett érte egy jótékony célú limlomvásáron. A sportereklye annyira ritka, hogy előzetesen nem is tudták felbecsülni mennyit érhet. Annyi bizonyos, 1865-ból származik, a Brooklyn Atlantics nevű amatőr baseballcsapat kilenc tagját és menedzserét ábrázolja. Mostantól óvatosan bolhapiacon. Ki tudja, mibe fut bele az ember?!

Heti hármas

Platini

Minden bűzlik

Magyarországon ötven embert gyanúsítottak meg 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalások ügyében abban a nemzetközi bundabotrányban, amelyben egy bűnszervezet a gyanú szerint mintegy 380, Európán kívül pedig további 300 mérkőzést bundázott meg. Magyarországon egy időben 12 helyen tartottak házkutatást, amelynek keretében 320 ezer eurót foglaltak le a hatóságok, három játékost és négy játékvezetőt pedig őrizetbe vettek. Az újabb csalások felbukkanása már senkit sem lep meg, bizonyosan továbbiak fogják követni. Ráadásul nem csak a meccseket adják-veszik, hanem a rendezési jogok is bűzlenek. A legfrissebb szerint korrupciógyanú miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elveheti Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Az UEFA elnökét, Michel Platinit is emlegetik az ügyben. My game is fair play - hirdeti a FIFA jelképe. Ne etessenek.

SzávayKorai búcsú

Egészségügyi problémákra hivatkozva bejelentette visszavonulását Szávay Ágnes. A 24 éves teniszező teljesítményére az utóbbi időben rányomta bélyegét csigolyasérülése, és orvosai szerint a műtéttől sem remélhetett teljes felépülést. A magyar teniszező 2008 áprilisában a 13. helyen állt a női tenisz-világranglistán, egyesben öt, párosban két WTA-tornán diadalmaskodott. Hosszú út vezetett a döntésig, de nem kockázhatta egészségét. Szávay 2007-ben az év újonca volt a WTA-nál, tehetsége alapján nem nagy kockázat kijelenteni, hogy az egyik legsikeresebb magyar teniszezővé válhatott volna.

Gyógyulást kívánunk!

A következő fél évben hazájában, Norvégiában kezelik Karl Erik Böhnt, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányát, akinél leukémiát diagnosztizáltak. A 48 éves szakember a nyárig terjedő kezelései mellett a magyar csapat felkészítésének stratégiai-tervezési, elemző munkáját végzi, míg a közös felkészülések levezetése Siti Bea másodedző feladata lesz. Mielőbbi gyógyulást kívánunk a szakembernek!