Olimpia 2020

A MOB szerint erős orosz lobbira lehet számítani a birkózás mellett

A Magyar Olimpiai Bizottságot is meglepte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi ajánlása, amely szerint a birkózás kerülhet ki a 2020-as nyári játékok programjából.

„Érthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban. Nagyszerű magyar sikerek születtek, Londonban a harmadik legeredményesebb sportágunk a birkózás volt. Magyarország összesen 19 olimpiai aranyérmet nyert. Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van. A végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus vagyok” – fogalmazott Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok vívó a MOB honlapján.

A végrehajtó bizottság indítványáról - amely már a május végi ajánlását is magában foglalja majd arról, hogy mely sportág kerüljön be a programba a megüresedett helyre - a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz.