Bundabotrány

A Manchester United-ZTE meccset is megbundázták - sajtóhír

Egy "Karesz" néven ismert volt szerb maffiózó a brit The Sun című bulvárlapnak arról beszélt, hogy a 2002 augusztusi Manchester United-Zalaegerszeg Bajnokok Ligája mérkőzés is érintett a nemzetközi fogadási botrányban.

"Karesz" elmondása szerint közvetítőként és tolmácsként működött közre, a megbízók célja az volt, hogy a ZTE legalább három góllal kapjon ki az Old Traffordon. Mint ismert, a magyar bajnok óriási meglepetésre 1-0-ra nyert itthon, a manchesteri visszavágót aztán 5-0-ra elvesztette, úgy, hogy van Nistelrooyék már az első húsz percben három gólt szereztek.

A szerb összekötő szerint több tízmillió font forgott kockán. Egy héttel a mérkőzés előtt találkozott a Mr. Fixit névre hallgató bűnszervezet horvát főnökeivel. "Egy zalaegerszegi kávézóban volt a találkozó. Én egy másik asztalnál ültem, amíg az üzlet megköttetett. Óriási összegről volt szó, ha a ZTE legalább három góllal veszít" - mondta a lapnak Karesz.

Hozzátette, havonta találkozott a horvát nagyfőnökökkel Budapesten. A The Sun megkereste a zalai egyesületet is, Dézsi Attila ügyvezető határozottan visszautasította a bundavádat. "Nincs eljárás a Zalaegerszeg ellen, a klub nem érintett az ügyben."

A Manchester Unitedet szintén nem keresték meg a hivatalos szervek, a gyárvárosiak is azt közölték, semmiféle bundáról nem tudnak. Az európai rendőri szervezet, az Europol nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy vizsgálja-e a mérkőzést.

Mint ismert, az Europol hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a nemzetközi bundabotrányban egy nemzetközi bűnszervezet a gyanú szerint az Európai Unió országaiban mintegy 380, Európán kívül pedig további 300 futballmérkőzést bundázott meg. A 2009-es Liverpool-Debrecen Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés is érintett, ezt a DVSC is megerősítette. Magyarországon ötven embert gyanúsítottak meg 33 találkozó eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalás ügyében.