Alpesi sí-vb

Az amerikai világbajnok is megdicsérte Kékesi Mártont

  • VNA

Ted Ligety és a svájci újságok is elismerően szóltak a schladmingi világbajnokságon szereplő magyar sízőről, Kékesi Mártonról.

A magyar férfi alpesi sízés egyik legnagyobb reménységének tartott Kékesi Márton a szuperóriás-műlesiklás után már nem áll többet rajthoz a világbajnokságon. A 17 éves versenyző viszont így is letette a névjegyét Schladmingban, ahol nem csak parádés célba érkezésével, hanem az egykori kiváló sízőtől, a tavaly visszavonult Didier Cuche-től eltanult lécszaltójával is felhívta magára a figyelmet. A szám friss világbajnoka, az amerikai Ted Ligety sem hagyta szó nélkül a látottakat, és elismerő szavakkal méltatta Kékesi Márton sízését. A magyar sportolónak, akit kapu kihagyás miatt kizártak a versenyből, már nincs több futama Schladmingban, így a következő napokban két nemzetközi versenyen vesz részt Szlovéniában, utána pedig irány Kanada, ahol az ifjúsági világbajnokságon áll rajthoz szlalomban, óriás-műlesiklásban és szuper óriás-műlesiklásban.

A schladmingi világbajnoki szereplésére a fiatal magyar síző a következőképpen emlékszik vissza: "Fantasztikus élmény volt számomra már a pálya megnézése is, mert a nagy menők között tudtam lenni, és több edző is segített nekem. Amikor megnéztem a pályát, valójában egy kicsit könnyebbre számítottam, de nem ijedtem meg egyáltalán a nagyon meredek, jeges, gyors, és hosszú lejtőtől. A tavalyi versenyről készült videókat elemezve igyekeztem napokkal előtte rákészülni a pályára. A futamon egyetlen ugrató volt összesen, amit jól meg tudtam oldani. Az első ellenőrző ponton csak 3 másodpercet kaptam Ted Ligetytől. Meglepetést jelentettek számomra a jeges, lépcsőzetes, röcögős kádak, és sajnos ez okozta a hibámat. Az egyik bucka alálökte az egyik símet a másik sí alá, és utána próbáltam megmenteni valahogy a helyzetet, de túl késő volt már. Azért természetesen visszaálltam és folytattam tovább a versenyt" - nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának Kékesi.

"A síszaltózás a célban az magától jött, nem terveztem meg. Nagy örömöt okozott nekem a szurkolók látványa a célban, úgy éreztem, tetszett nekik, amit csináltam. Ted Ligety is oda jött hozzám gratulálni. Azt mondta, tetszett neki a menetem, és az is, ahogy feldobtam a símet a célban. Rengeteget tanultam a schladmingi vb-n, és sok mindent tapasztaltam. Már várom a következő versenyemet” - mondta végezetül a 17 éves versenyző. A svájci lapok is említést tettek arról, hogy Kékesi Márton a Didier Cuche-től eltanult lécszaltót mutatta be a célba érkezés után.