NBA

LeBron James élete meccsét játszotta a Charlotte ellen

Nyolc mérkőzéssel folytatódott hétfőn az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) alapszakasza. A játéknap szenzációját LeBron James karrierjének eddigi legtökéletesebb mérkőzése, illetve a Clippers fővárosi veresége szolgáltatta.

LeBron James

Miami-Charlotte
99-94

Majdnem megégette magát a címvédő a Charlotte ellen, mivel a Bobcats váratlanul jól tartotta magát az American Airlines Arenában. A meccset eldöntő periódus a negyedik negyed elejére tehető, hiszen LeBron Jamesék 8-0-s rohammal indították az utolsó játékrészt, ezt a pofont pedig képtelenek voltak elviselni a vendégek.

LeBron James nélkül azonban nem jöhetett volna össze a siker a Heatnek, hiszen a Király élete eddigi legtökéletesebb mérkőzését produkálta. 14 mezőnykísérletéből 13-at, hat büntetőkísérletéből pedig ötöt értékesített, ezzel 31 ponttal zárt, ám hab a tortán, hogy nyolc-nyolc gólpasszt és lepattanót is elkönyvelhetett a meccs embere. A Heat teljesítményét elnézve érdemes még kiemelni Dwyane Wade-et, aki pocsékul dobott, de húsz pontot így is összehozott, míg Chris Bosh 23 egységgel zárt. A másik oldalon leginkább a cserék villogtak, a Sessions-Gordon-Mullens trió összesen 46 pontot tett a közösbe.

Washington-Los Angeles Clippers
98-90

A nap szenzációját a Washington Wizards együttese szolgáltatta, amely hazai pályán győzte le a Los Angeles Clipperst. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a sorozatban ötödik mérkőzését kihagyó Chris Paul mellett Blake Griffin is kidőlt a sorból, így a Clippers leginkább egy félkarú óriásra hasonlított ezen a mérkőzésen. A vendégek egyébként így is jól tartották magukat, a Wizards leginkább az utolsó játékrészben elkövetett 11-2-es rohanásnak köszönheti a sikerét, amely gyakorlatilag eldöntötte a találkozó sorsát.

A sztárok hiányában leginkább Jamal Crawford villogott a vendégeknél, a csere ugyanis 28 ponttal zárt, de nem mehetünk el DeAndre Jordan teljesítménye mellett sem, mert bár a center csak hét pontot könyvelhetett el, 22 lepattanót azonban gond nélkül letépett. A másik oldalon négy kezdő is kétszámjegyű eredményt ért el, Martell Webster pedig 21 ponttal zárta a találkozót.

Indiana-Chicago
111-101

Hiába tért vissza Carlos Boozer a vendégeknél, a Bulls így is elveszítette a Pacers elleni keleti rangadót, ami nem is csoda, hiszen Indianapolisban nyerni úgy, hogy a tavaly óta sérült Derrick Rose mellett Joakim Noah és Kirk Hinrich is a maródiak sorsára jutott, az bizony nem könnyű feladat. Hétfői sikerével a Pacers utolérte a Bullst, hiszen mindkét fél 29-19-es mérleget tudhat magáénak, ennek köszönhetően pedig rendkívül kiélezett csatára van kilátás a középső csoportban. Érdekesség, hogy az Indiana sorozatban 14. mérkőzését nyerte meg hazai pályán, elmúlt öt összecsapásán pedig négyszer lépte át a százpontos határt a Pacers, ami az ezt megelőző 43 találkozón csak hét alkalommal sikerült.

A kiváló egyéni teljesítmények sem maradtak el, David West 29 pontot gyűjtött, George Hill pedig 22-t. Mindemellett Paul George 21 pontjával és 11 lepattanójával dupla-duplát ért el. A másik oldalon leginkább a hátvédek villogtak, Marco Belinelli 24, Nate Robinson pedig 19 egységgel zárt.

New York-Detroit
99-85

Bemutatkozott új együttesében Jose Calderon, akire a Pistons vezetősége dobóhátvéd szerepében számít, legalábbis az első mérkőzés alapján. A spanyol persze túl sokáig nem örülhetett, hiszen New Yorkban nagy versét kapott a Detroit, amely félidőben már 21 ponttal égett…

Szokás szerint Carmelo Anthony volt a meccs legjobbja, méghozzá 27 ponttal, a húszas szám azonban bűvösnek bizonyult a Knicks számára, egyrészt azért, mert Amare Stoudemire ennyi ponttal, Tyson Chandler pedig éppen ennyi lepattanóval zárta a találkozót. A másik oldalon Jose Calderon 15 ponttal mutatkozott be.

Minnesota-Portland
98-100

Rendkívül kiélezett meccset hozott a két fiatal gárda, a Minnesota és a Portland között rendezett mérkőzés. Tény, hogy a vendégek 19 pontos előnnyel vághattak neki a negyedik negyednek, azonban nem sokon múlt, hogy a Timberwolves megfordítsa a meccset, hiszen a záró etap 40-23-as eredménnyel ért véget. Szűk 22 másodperccel a vége előtt a hazaiak egy pontra zárkóztak fel, a vendégek pedig Babbitt felemás büntetőinek köszönhetően előbb átvehették volna a vezetést, Rubiót azonban blokkolták. Később LaMarcus Aldridge rontotta el mindkét dobását a vonalról, Dante Cunningham viszont nem tudott egyenlíteni.

Kiválóan teljesítettek a vendégek húzóemberei, Aldridge 23 ponttal és 13 lepattanóval a mezőny legjobbja volt, Matthews és Lillard pedig további 43 egységet szorgoskodott össze. A hazaiaknál Ricky Rubio 15 ponttal és 14 gólpasszal zárt, a döntő pillanatban hibázó Cunningham pedig 23 egységet tett a közösbe.

Oklahoma City-Dallas
112-91

Nagy pofonba szaladt a Dallas Mavericks a Thunder otthonában, hiszen Dirk Nowitzkiék már a nagyszünetre 24 pontos hátrányban találták magukat, ezt az előnyt pedig természetesen nem engedték ki Duranték.

Érdekesség egyébként, hogy a már említett Kevin Durant csak 19 ponttal és 10 lepattanóval járult hozzá csapata sikeréhez, míg Russel Westbrook 24 egységet könyvelhetett el. A másik oldalon Shawn Marion ismét phoenixi napjait idézte, 23 pontot ért el.

NBA
Alapszakasz, 94. játéknap
Indiana-Chicago 111-101
Philadelphia-Orlando 78-61
Washington-Los Angeles Clippers 98-90
Miami-Charlotte 99-94
New York-Detroit 99-85
Minnesota-Portland 98-100
Oklahoma City-Dallas 112-91
Utah-Sacramento 98-91 (h.u.)