Spanyol foci

Kubala apaként törődött velem, kölcsönösen tiszteltük egymást - Del Bosque

  • Horváth Gergely

1980. június 18. Ezen a napon irányította hatvannyolcadik alkalommal, egyben utoljára a spanyol nemzeti csapatot Kubala László szövetségi kapitány. És ezen a napon döntött úgy egy bizonyos Vicente Del Bosque, hogy lemondja a válogatottságot. Az olaszországi Európa-bajnokságon a hispánok 2-1-es vereséget szenvedtek az angoloktól. Közel 33 évvel a nápolyi San Paolo Stadionban vívott ütközet után a spanyol kapitányként legtöbb mérkőzéssel rendelkező Kubala átadhatja rekordját egykori játékosának, miután a Selección szerdán Uruguay legjobbjaival szemben lép pályára.

Névjegy - Kubala László

Született: 1927. június 10., Budapest
Poszt: támadó
Válogatottság: magyar (3/0 gól), csehszlovák (6/4), spanyol (19/11), katalán (4/4)
Csapatai játékosként: Ganz TE, Ferencváros, SK Slovan, Vasas, FC Barcelona, Espanyol, FC Zürich, Toronto
Csapatai edzőként: Córdoba, spanyol A-válogatott, FC Barcelona, Al-Hilal, Real Murcia, CD Málaga, Elche, spanyol olimpiai csapat, paraguayi A-válogatott

"Ez olyan dolog, ami elképzelhetetlen volt számomra, de azt kell mondjam, hogy az, amit Kubala elért, nagyobb érdem. Az ő idejében kevesebb mérkőzést játszottak egy évben a nemzeti csapatok, mi 2012-ben tizenhatszor léptünk pályára" végzett összehasonlítást Vicente Del Bosque, aki 69. alkalommal ülhet le a Vörösök kispadjára.

A 62 esztendős szakember pályafutása két legemlékezetesebb pillanata is Kubalához kapcsolódik, az egyikre szívesen emlékszik, a másikra kevésbé.

1975. április 17-én, Románia ellen debütált a spanyol válogatottban, a találkozó 1-1-es döntetlennel zárult a Santiago Bernabéuban. "Az első válogatottság minden játékos számára különleges. Korábban kétszer is bekerültem a bővebb keretbe, de végül nem neveztek a mérkőzésre. Kubala szerető apaként törődött velünk. Önzetlen ember volt, aki bármikor képes volt segíteni másokon. Emlékszem arra, hogy a frissen debütáló játékosoknak egy sapkát ajándékozott, ez egy régi angol szokás" - emlékezett vissza Del Bosque.

Három évvel bemutatkozását követően Del Bosque álma az argentínai világbajnokság volt, ám januárban, egy bajnoki összecsapáson az akkor 28 esztendős középpályás szárkapocscsont-törést szenvedett, így nyári szereplése veszélybe került.

"Természetesen szerettem volna elutazni Dél-Amerikába, azért dolgoztam az edzéseken, hogy rajta lehessek a nevezettek listáján. A világbajnokságra készült mindenki, a legnagyobb eseményre, melyre válogatottként eljuthat valaki, de a dolgok sajnos így alakultak. Kubalának döntenie kellett, ez volt a dolga" - mondta Del Bosque, aki a spanyol pontvadászat utolsó három fordulójára visszatért, a bal lába azonban sosem jött tökéletesen rendbe. "Furcsa, hogy akkor senki sem tájékoztatott engem, hogy megyek-e vagy sem. Ha jól emlékszem, a sajtóból tudtam meg, hogy nem vagyok benne a szűkített keretben. A lényeg, hogy sosem nehezteltem Kubalára a döntés miatt, beláttam, hogy így a jobb. Azt gondolom, volt köztünk egy kölcsönös tisztelet."

A Selecciónnal világ- és Európa-bajnok szakember gondolkodás nélkül felelt, amikor Kubala jellemzésére kérte a Marca munkatársa.

"Mindenekelőtt úriember volt, egy nagyon precíz és humánus ember, ezek a tulajdonságok fontosak ahhoz, hogy valakiből jó szövetségi kapitány legyen. Remekül irányított minket azokban az időkben. Jó ember és jó szakember volt."

A hatvannyolcat hamarosan felülírja a hatvankilenc, az egykori szeretett játékos pedig új rekordot állít fel. A legendás Kubala László rekordját megjavítva.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/int-friendlies_1-2013-friendlies/1388053