Tenisz

McEnroe és Wilander rekordját vette el a hétórás páros dráma a Davis Kupában

A tenisz Davis Kupa történetének leghosszabb mérkőzésére került sor szombaton a Svájc-Csehország párharcban, ahol Tomas Berdych és Lukas Rosol hét óra és két percnyi játék után győzött.

Már a pénteki két egyes találkozó után is szoros volt a teniszezők Davis Kupa sorozatának Világcsoportjában rendezett Svájc-Csehország párharc. Az 1-1-ről induló első fordulós összecsapás szombati páros küzdelme aztán minden képzeletet felülmúlt, a Genfben zajló találkozó ugyanis csupán hét óra és két perc (!) után ért véget. A Davis Kupában rekordot jelentő időre volt ugyanis szüksége a Tomas Berdych - Lukas Rosol párosnak ahhoz, hogy Stanislas Wawrinka és Mario Chiudinelli  ellen 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 (3:7), 24:22 arányú győzelmet arasson. A cseh páros a 12. mérkőzéslabdáját hárítva tudott végül győzni, amivel a vendég csapat a vasárnapi két egyes találkozó előtt 2-1-es előnybe került.

Ez a mérkőzés lett a Davis Kupa történetének leghosszabb találkozója és egyben természetesen a leghosszabb páros mérkőzése is. A Világcsoport küzdelmeinek 1981-es bevezetése óta ezen a mérkőzésen játszották le a legtöbb gémet (játékot), így a korábbi 85-ös rekordot 91-re srófolták fel most a játékosok. A Davis Kupában eddig az 1982-ben a svéd Mats Wilander és az amerikai John McEnroe között rendezett találkozó tartotta a rekordot, amelyet 6:22-perces játék után az amerikai teniszező nyert meg 9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6 arányban. Érdekesség, hogy akkoriban még nem játszottak rövidítést 6-6 után így már a döntő szett előtt is lehettek extrém hosszúságú játszmák.

Berdychék a tenisz történetének leghosszabb találkozójához viszont még így sem kerültek közel, azon ugyanis három évvel ezelőtt a wimbledoni torna első fordulójában az amerikai John Isner 11 óra és öt percnyi játék után győzött a francia Nicolas Mahut ellen döntő szett 70-68-ra.