Bűntény

Újabb nemi erőszak a japán dzsúdósoknál, öt év börtön járt érte

  • VNA

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Ucsisiba Maszato kétszeres olimpiai bajnok dzsúdózót Japánban pénteken, amiért megerőszakolta az általa edzett egyetemi női dzsúdóklub egyik tagját.

Egy tokiói bíróság pénteken ötéves börtönbüntetést szabott ki egy kétszeres olimpiai bajnok japán cselgáncsozóra. A 34 esztendős Ucsisiba Masato még 2011 szeptemberében erőszakolt meg egy alkoholos befolyásoltság alatt álló diáklányt, aki az egyik helyi sportklubnak volt a tagja. A 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián a 66 kg-os súlycsoportban győztes japán judós a bírósági eljárás során végig hangsúlyozta ártatlanságát és azt állította, hogy a szexuális együttlét kölcsönös akarattal valósult meg.

A tradicionális japán sikersportágnak nem jött jókor íz ítélet, hiszen éppen egy nappal korábban a női cselgáncs válogatott vezetője, az ex-világbajnok Sonoda Ryuji kényszerült lemondásra, mert - ahogy ő is elismerte - fizikai erőszakot alkalmazott (bambuszrudakkal történő ütlegelés formájában) tanítványaival szemben a londoni olimpia előtti edzőtáborban. A judó amúgy is mélyen van most a japánoknál, hiszen a londoni olimpián mindössze egyetlen aranyérmet tudtak szerezni, az 57 kg-os Macumoto Kaori győzött révén. Az eseteket közelebbről figyelemmel kísérők szerint a súlyos ítélet negatívan befolyásolhatja a Japánban a kiemelt sportok között kezelt cselgáncsot, ráadásul akár még rossz fényt is vethet Tokió 2020-as olimpiai pályázatára is.