Síugrás

Már idén lehet versenyt rendezni a varsói labdarúgó stadionban

  • VNA

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) versenyigazgatója szerint akár már 2013 őszén sor kerülhet egy síugró Világkupa versenyre a varsói labdarúgó stadionban.

Már a most futó téli szezon első felében felvetődött annak a gondolata, hogy esetleg labdarúgó stadion(ok)ban is lehetne rendezni síugró versenyeket. A lengyelek által a köztudatba bedobott elképzelés úgy tűnik, hogy nem csupán pusztába kiáltott szó lesz. Egyre komolyabban körvonalazódik ugyanis annak az esélye, hogy hamarosan a tavalyi labdarúgó Eb-re elkészült varsói stadionban láthassuk a világ legjobb síugróit. Egy lengyel újságnak legalábbis ennek a tervnek a realitásáról nyilatkozott a Nemzetközi Síszövetség (FIS) versenyigazgatója, Walter Hofer.

"Egy 90 méteres zsűritávolságú sánc felépítése teljesen megoldhatónak tűnik a varsói labdarúgó stadionban. Ha minden jól alakul, akkor az első versenyt már a 2013/14-es olimpiai szezon nyitányán meg is rendezhetik itt a lengyelek. Bármi is lesz azonban, az biztos, hogy a marketing értékért nem adjuk fel a sportszakmai szempontokat, hiszen az a fontos, hogy rangos és korrekt versenyt rendezzünk meg, amelyet mindenképpen havon kell sorra kerülnie. Csak ennek lenne egyáltalán értelme" - nyilatkozta a Przeglad Sportowy című lapnak az osztrák szakember. Az esemény megrendezésének technikai részletei egyelőre még nem körvonalazódnak, de előzetes becslések szerint hozzávetőlegesen 3 millió zloty-ra (kb. 200 millió forint) lenne szükség a verseny lebonyolításához.

"Ez egy teljesen eredeti elképzelés, amelyről már nem csak a fejekben vannak gondolatok, hanem skiccek szintjén elindítottuk a sánc megtervezését is. A síugró sánc megálmodásához nem vettünk alapul jelenleg meglévő létesítményt, hiszen ilyen különálló, egy másik építménybe beágyazott síugró sánc jelenleg nem üzemel sehol sem" - tette hozzá a lengyelek részéről a főszervezőnek számító Wojciech Ziemski. Teljes igaza nincs azért a lengyel szakembernek, hiszen korábban, az 1930-as években nagy amerikai városok (Los Angeles, Chicago) stadionjaiban és több nagyvárosban (Tokió, London, Vancouver) is rendeztek már ilyen jellegű különleges síugró eseményeket. Igaz ezek jócskán megelőzték időben a Világkupa sorozat 1979-es útjára indulását.