Serie A

A Cagliari felnégyelte a Romát az Olimpicóban

A kiesés ellen küzdő Cagliari 4-2-re győzött az AS Roma vendégeként az olasz labdarúgó-bajnokság 23. fordulójának nyitómeccsén.

A fővárosban verte a Cagliari az AS Romát

A december vége, négy forduló óta nyeretlen Roma a kiesés ellen küzdő Cagliarit fogadta az Olimpicóban, amely viszont legutóbbi három mérkőzését vereség nélkül hozta le, és a fővárosban is megszerezte a vezetést. A 3. percben Sau lódult meg a jobb oldalon, beadását Nainggolan lőtte a jobb felsőbe, a fővárosi védelem nem állt a helyzet magaslatán (0-1). A hazai csapatnak negyedóra kellett, amíg rendezte sorait, a 14. percben dolgozta ki első helyzetét: Totti jobbról visszafejelt labdáját Lamela pörgette fölé az ötösről.

A 21. percben Totti szabadrúgása után eladta a labdát a Roma, Sau azonban jobbról a hosszú alsó mellé gurított ziccerben. A 24 percben Osvaldo próbált látványos gólt szerezni, ám két méterrel a kapu jobb oldala mellé ollózott. A 35. percben a csapatkapitány szép góllal egyenlített, szabadrúgásból a legurított labdát kissé balról a sorfal mellett a kapu közepébe tekerte (1-1). A mérkőzés elejét átaludta a Roma, aztán összeszedte magát, de a Cagliari villámgyors kontrái többször zavart okoztak a védelmében.

A második játékrész elején komikus góllal került ismét hátrányba a Roma: Avelar beadását Mauro Goicoechea nemes egyszerűséggel beejtette kapujába... (1-2). Az 52. percben Sau másodszor került ziccerbe, az ötös jobb csücskétől lőtt, Goicoechea zárta a szöget. A szöglet után Conti fejelt mellé. A harmadik gólról a védők tehettek: Ibarbo jobbról, az alapvonaltól be tudta adni a labdát Dodo mellett, Sau az ötösről a jobb felsőbe fejelt (1-3). Az 59. percben Totti balról tüzelt, Agazzi nagyot védett a rövid saroknál, az ismétlést az oldalhálóba vágta a veterán csatár.

A 69. percben Ibarbo 20 méterről a kapufára tüzelt, két perc múlva Pisano döngölte a földbe a Romát: Sau a 16-osról a jobb oldali lécet találta el, a kipattanót a védő a bal alsóba gurított (1-4). Lamela azonnal szépíthetett volna, de lesről lőtt Agazzi kapujába. Ez végül a hosszabbításban Marquinhónak sikerült (2-4). A második félidőben ellenfelét lefocizó Cagliari nagy diadalt aratott az Olimpicóban, Zdenek Zeman csapata pedig továbbra is nyeretlen 2012-ben a bajnokságban, kérdés, a cseh szakember meddig lesz még a Roma edzője. A Farkasok ráadásul már kapott 42 gólnál járnak, legfeljebb Stekelenburgnak lehet oka némi (kár)örömre, minden bizonnyal visszafoglalhatja helyét a kapuban. Meg talán Francesco Totti, aki  immár 223 találatnál jár az olasz élvonalban, s mindössze kettővel marad el a Serie A örök góllövőlistáján második helyen álló, pályafutását éppen az AS Románál befejező svéd Gunnar Nordahltól. A listát Silvio Piola vezeti 274 góllal.

Serie A, 23. forduló:
AS Roma-Cagliari 2-4 (1-1)
gólszerző: Totti (35.), Marquinho (90+4.), ill. Nainggolan (4.), Goicoechea (46. - öngól), Sau (53.), Pisano (71.)
 
Szombat:
Torino-Sampdoria 18.00
Napoli-Catania 20.45
 
Vasárnap:
Chievo-Juventus 12.30
Fiorentina-Parma 15.00
Genoa-Lazio 15.00
Palermo-Atalanta 15.00
Pescara-Bologna 15.00
Siena-Internazionale 15.00
AC Milan-Udinese 20.45