Szörf

Fazekas-Zur Krisztina kettős győzelmet aratott

Kettős győzelmet aratott a magyar olimpiai bajnok a San Diegóban rendezett szörfön állva evezők (Stand Up Paddling) versenyén. Fazekas-Zur Krisztina először a 7,2 kilométeres távon szerezte meg az első helyet, majd a 15 kilométeres futamon is diadalmaskodott a hétvégén.

Fazekas

A San Diego-i viadalt a Mission-öbölben rendezték, ahol Krisztinának nem kellett nagy hullámokkal megküzdenie. A második – hosszabb távú - futamot ugyanis a nyílt óceánon indították volna el, azonban a sűrű köd miatt végül az öbölben, két kör leevezésével kellett a versenyzőknek teljesíteni a kijelölt távot.

Kifejezetten örülök az eredményeknek, nagyon kemény, fárasztó nap volt. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy nagyon kevés idő, mindössze egy órányi pihenőm volt a két verseny között. Ennek ellenére sikerült megnyernem a hosszú és a rövidtávú futamot egyaránt” – mondta el Fazekas-Zur Krisztina megmérettetés kapcsán.

A többszörös világ-, Európa- bajnok Fazekas-Zur Krisztina 1980. augusztus 1-én született Budapesten. Pályafutását 10 évesen kezdte Angyalföldön, a BSE színeiben. 2010-ben összeházasodott Rami Zur amerikai kajakozóval és az Egyesült Államokban telepedett le. Krisztina jelenleg is Kaliforniában él, edzéseit férje irányítja. 2011-ben már amerikai színekben tűnt fel a szegedi vb-n, ahol második lett K1 1000 méteren. 2012-ben a győri Graboplasthoz igazolt és megkezdte felkészülését az ötkarikás játékokra. A kajakozó kitartását sikerrel koronázta, hiszen a londoni olimpián kajak négyesben 500 méteren aranyérmet szerzett. Fazekas-Zur Krisztina a kajakozás mellett többféle vízi sportot is űz, az egyik kedvence, a Stand Up Paddling, azaz röviden a SUP, mely a világ egyik leggyorsabban fejlődő sportágai közé tartozik. Az olimpiai bajnok két év alatt rendkívül jó eredményeket ért el ebben a sportban, így nem meglepő, hogy jövőbeli céljai közé tartozik a SUP meghódítása, továbbá a 2016-os riói olimpián való sikeres helytállás.

Sikerei

10 évesen kezdett sportolni a BSE színeiben, majd hét évvel később az UTE-ba igazolt. 1997-ben évben az ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes lett K4 500 méteren, két évvel később pedig egy ezüst- és egy bronzérmet nyert az Országos Bajnokságon. 2000-ben aranyérmet szerzett az U23-as EB-n. 2001-ben az MTK-hoz igazolt, így az Országos Bajnokságot már kék-fehér színekben nyerte meg. Az Európa-bajnokságon 200 méteren aranyérmet -, 1000 méteren pedig bronzérmet szerzett, még ugyanebben az évben a Dékány-Visk-Bóta formációval 200 méteren világbajnok lett. 2002-ben pedig az U23-as Európa-bajnok lett.  2003-ban ismét világbajnokságot nyert, ezúttal azonban 1000 méteren volt jobb ellenfeleinél. Egy évvel később ugyan nem tudott bekerülni az olimpiai csapatba, azonban 2005-ben az K4 200 méteres Európa-bajnokságon a második helyet szerezte meg.  Egy év múlva K4 500 méteren világ- és Európa-bajnok lett, 2007-ben pedig K4 1000 méteren aranyérmet nyert minkét világversenyen.

Két évvel később 200 méteren védte meg Európa-bajnoki címét, a VB-n pedig két ezüstérmet is begyűjtött. 2011-ben már amerikai színekben tűnt fel a szegedi VB-n, ahol 1000 méteren a második helyet szerezte meg.  2012 augusztusában, a londoni olimpián 500 méteren négyes kajakban aranyérmet nyert.