Olimpia 2020

A tokióiak már jobban akarják az olimpiát

A japán főváros lakóinak körében tovább nőtt a támogatottsága annak, hogy Tokió legyen a 2020-as nyári olimpia házigazdája.

Az ötkarikás játékok elnyerésére irányuló kampány keretében elvégzett legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a tokióiak csaknem 73 százaléka pártolja a gondolatot, hogy ők legyenek a házigazdái a 2020-ban esedékes sportcsúcstalálkozónak - derült ki a kandidálást irányító  bizottság szerdán közzétett jelentéséből.

A tetszési index 26 százalékkal magasabb, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2012 májusában ismertetett hasonló adata, és a novemberben a japánok által mért 67 százalékhoz képest is jelentős ugrás. Ám Tokió még mindig távol van két riválisának hasonló "szimpátiamutatójától": a hármasból vezető Isztambulban a törökök 93 százaléka olimpiapárti, míg a madridiak 80 százaléka ért egyet azzal, hogy a spanyol metropolisz adjon otthont hét év múlva az ötkarikás versenyeknek.

A NOB szeptember 7-én Buenos Airesben hirdet győztest a rendezési jogért versengő városok közül. Isztambul összességében most ötödször, Madrid sorozatban harmadszor, Tokió pedig - amely egyszer már, 1964-ben volt házigazda - egymás után másodszor kandidál.