NBA

Sérült sztárja nélkül verte a Boston a címvédőt

Igazi rangadókat rendeztek vasárnap az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság), a várt izgalmak pedig nem is maradtak el. A legérdekesebb meccseket a tavalyi finalisták játszották, a Miami Bostonban, az Oklahoma City Los Angelesben hasalt el…

Kevin Garnett

Boston-Miami
100-98 (h.u.)

A legtöbb Boston-drukkernek meg volt az oka a Miami elleni meccs előtt a kétségbeesésre, hiszen kiderült, hogy Rajon Rondo olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a szezon véget ért számára. Ennek ellenére a Kelták az elmúlt években már sokadszor megmutatták, hogy rendkívüli küzdeni tudással rendelkeznek, talán a címvédő feletti siker is ennek köszönhető.

A találkozó rendkívül szorosan alakult, az utolsó negyednek a hazaiak négypontos hátrányból vághattak neki, amelyet olyannyira sikerült ledolgozni, hogy LeBron Jamesnek kellett egyenlítenie hét másodperccel a vége előtt egy triplával. Az első hosszabbítás szintén remivel zárult, majd a másodikban az utolsó öt pont megszerzésével diadalmaskodott a Boston.

Kiváló egyéni teljesítményekben nem volt hiány, Paul Pierce például 17 ponttal, 13 lepattanóval, valamint 10 gólpasszal tripla-duplát ért el, Kevin Garnett pedig 24 pontjával meccselte idei legjobbját. A másik oldalon LeBron James 34 pontot, 16 lepattanót és hét gólpasszt tett le az asztalra, Ray Allen egykori csapata ellen 21 egységgel zárt.

Los Angeles Lakers-Oklahoma City
105-96

A szezon során harmadszor futott össze egymással a Lakers és a Thunder, a hazaiaknak pedig most először sikerült nyerniük. A végletekig kiélezett találkozón sokkal jobban bírta a hajrát a Lakers, amely ennek köszönhetően nyerni tudott.

Érdekesség, hogy Kobe Bryant ismét csapatjátékosként viselkedett, 21 pontja mellé 14 gólpasszt is kiosztott, ráadásul kilenc lepattanót is összeszedett. A másik oldalon hasonló statisztikai adatok szerepeltek Russel Westbrook neve mellett, ő 17 pontot, 13 gólpasszt és kilenc lepattanót szerzett, apró szépséghiba azonban, hogy a Thundernek gyakorlatilag Westy pocsék dobószázalékán (6/22) ment el a meccs.

Memphis-New Orleans
83-91

Nagy meglepetést hozott a New Orleans memphisi vendégjátéka, ugyanis a Darazsak nem mindennapi körülmények között tudtak nyerni. A döntés ezen a meccsen is a hajrára maradt, az utolsó negyedben megdöbbentő módon 12 ponttal nyertek a vendégek.

Érdekesség, hogy a Hornets kezdőjéből Anthony Davis volt a legeredményesebb, de ő is csak tíz pontot ért el. A másik oldalon Zach Randolph 20 ponttal és 13 lepattanóval zárt, ám ez is kevés volt a Macik sikeréhez.

New York-Atlanta
106-104

A kiélezett meccsek sora New Yorkban folytatódott… Történt ugyanis, hogy a házigazda a harmadik negyedben meglépett ellenfelétől, azonban a végjátékban nem sokon múlt, hogy fordítson az Atlanta. Az a bizonyos „nem sok” név szerint Josh Smith, illetve Carmelo Anthony voltak. Előbbi két fontos helyzetben szabálytalankodott, majd kihagyta utolsó dobását, Anthony pedig győztes kosarat szerzett.

Melo egyébként kiváló estét zárt, hiszen 42 pontot szerzett, a másik oldalon a legeredményesebb Jeff Teague volt 27 egységgel.

Dallas-Phoenix
110-95

A késői mérkőzések már jóval simábbak voltak, a Dallas például rajt-cél győzelmet aratott a Suns felett. Nowitzkiék félidőben már 15 ponttal vezettek, és bár a vendégek még fel tudtak zárkózni valamelyest, elfogyott a szufla a záró játékrészre.

A már említett német erőcsatár 18 pontot szerzett, csakúgy, mint Shawn Marion. A másik oldalon Goran Dragic 18 ponttal zárt, ám ez önmagában nagyon kevésnek bizonyult.

Los Angeles Clippers-Portland
96-83

Hiába Chris Paul hiánya, nagyon simán tudott nyerni a Los Angeles Clippers a Portland vendéglátójaként. A fölényes siker kulcsa a harmadik negyed, illetve a kispadok közti különbség volt a hazaiak számára. Előbbit 23-12-re nyerték Griffinék, a cserék pedig 36-16-ra nyerték a Blazers-tarcsik elleni csatát.

Kiváló teljesítményt tett le az asztalra mindkét kezdő erőcsatár, a már említett Blake Griffin ugyanis 23, míg LaMarcus Aldridge 21 ponttal zárt, előbbi ráadásul 11 lepattanót is begyűjtött.

NBA
Alapszakasz, 86. játéknap
Boston-Miami 100-98 (h.u.)
Los Angeles Lakers-Oklahoma City 105-96
Memphis-New Orleans 83-91
Orlando-Detroit 102-104
New York-Atlanta 106-104
Dallas-Phoenix 110-95
Los Angeles Clippers-Portland 96-83