FIFA

A 231 halálos áldozattal járó diszkótűznek nincs köze a vb biztonságához

A vasárnap történt brazíliai diszkótűznek "semmi köze a 2014-es világbajnokság stadionjainak biztonságához" - közölte hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

"Nagyon szörnyű, ami történt. Ezzel együtt ennek semmi köze a létesítmények biztonságához" - mondta Jérome Valcke, a FIFA főtitkára a Brazíliavárosban tartott sajtótájékoztatóján. "Felelős embereink vannak, akiket teljes körű biztonsági terv keretében kiképeztek a katasztrófák kezelésére."

A sportvezető hozzátette: "teljes egészében megbíznak a helyi szervezőbizottságban", egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A dél-brazíliai Santa María Kiss nevű diszkójában vasárnap hajnalban történt diszkótűzben 231-en veszítették életüket. A tűzvészt a színpadon zenélő helyi rockegyüttes egyik énekese okozta, akinek a kezében lévő eszközből a szikrák a plafonig szálltak, s meggyújtották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. Pánik tört ki, az áldozatok nagyobb része füstmérgezésben megfulladt, másokat agyontapostak.